Lavrov u UN-u branio ruski napad na Ukrajinu dok drugi pozivaju na odgovornost

22.09.2022.

20:34

Autor: Hina/HRT

Lavrov na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a

Lavrov na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a

Foto: Brendan McDermid / REUTERS

Svjetski čelnici u Ujedinjenim narodima u četvrtak su pozvali Moskvu na odgovornost zbog kršenja ljudskih prava u Ukrajini, dok je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov branio ruske postupke i Ukrajinu optužio da je odgovorna za zločine.

Obraćajući se na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o zločinima počinjenim u Ukrajini od ruske invazije 24. veljače, Lavrov je optužio Ukrajinu za stvaranje prijetnji ruskoj sigurnosti i "drsko gaženje" prava Rusa i rusofonih stanovnika Ukrajine.

- Mogu vas uvjeriti da to nikada nećemo prihvatiti, rekao je Lavrov koji je napustio dvoranu nakon svog govora.

- Sve što sam danas rekao samo potvrđuje da je odluka o provođenju specijalne vojne operacije bila neizbježna, dodao je.

Istaknuo je i da su zemlje koje Ukrajini dostavljaju oružje i obučavaju njezine vojnike strane u sukobu, dodajući da je "namjerno raspirivanje ovog sukoba, za koje je odgovoran Zapad, ostalo nekažnjeno".

Američki državni tajnik Antony Blinken obećao je da će Washington nastaviti podupirati Ukrajinu.

- Sam međunarodni poredak koji mi, okupljeni ovdje, trebamo podržavati uništava se pred našim očima. Ne možemo dopustiti da se predsjednik Putin s time izvuče, rekao je Blinken Vijeću sigurnosti.

Sastanak Vijeća sigurnosti u četvrtak održan je tijekom godišnjeg okupljanja svjetskih čelnika na Općoj skupštini UN-a.

Vijeće sigurnosti nije bilo u mogućnosti poduzeti značajne mjere u vezi s Ukrajinom jer je Rusija stalna članica s pravom veta zajedno sa Sjedinjenim Državama, Francuskom, Britanijom i Kinom.

Sastanak u četvrtak najmanje je 20. put da Vijeće sigurnosti raspravlja o Ukrajini ove godine.

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (MKS) Karim Khan rekao je Vijeću da postoje "razumni razlozi" za vjerovanje da su zločini iz nadležnosti suda počinjeni u Ukrajini.

Sud sa sjedištem u Haagu bavi se ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti, genocidom i zločinima agresije.

Khan je rekao da su prioriteti istrage MKS-a bili namjerno gađanje civilnih objekata i preseljenje stanovništva iz Ukrajine, uključujući djecu.

Washington kaže da procjene iz raznih izvora, uključujući ruskih, pokazuju da su vlasti "ispitivale, pritvorile i prisilno deportirale" do 1,6 milijuna Ukrajinaca u Rusiju od početka invazije.

Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge članice pozvale su zemlje UN-a da djeluju kako bi Rusija odgovarala za počinjene ratne zločine.

- Moramo jasno dati do znanja predsjedniku Putinu da njegov napad na ukrajinski narod mora prestati i da oni koji su počinili zločin ne mogu biti bez kazne, rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly, dodajući da svijet treba odbaciti moskovski "katalog laži".

Šef UN-a Antonio Guterres rekao je na sastanku da je govor o nuklearnom sukobu "potpuno neprihvatljiv".

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je u srijedu da će upotrijebiti nuklearno oružje za obranu Rusije.

Guterres je sastanku Vijeća sigurnosti u ministarskom formatu rekao da je zabrinut zbog planova za "takozvane 'referendume'".

- Svaka aneksija državnog teritorija od strane druge države koja proizlazi iz prijetnje ili uporabe sile predstavlja kršenje Povelje UN-a i međunarodnog prava, rekao je Guterres.

Referendumi o pridruživanju Rusiji trebali bi se održati od petka do utorka u nekoliko regija u istočnoj i južnoj Ukrajini koje je uglavnom zauzela Rusija, a koje čine oko 15 posto teritorija Ukrajine.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je da je prioritet nastavak dijaloga bez preduvjet, kao i suzdržanost kako ne bi došlo do eskalacije napetosti.

- Kineski stav o Ukrajini je jasan. Suverenitet, teritorijalni integritet svih zemalja treba poštovati i razumnu sigurnosnu zabrinutost svih zemalja treba shvatiti ozbiljno, rekao je Wang Yi.

Upitan bi li mogao razgovarati s Lavrovom u Vijeću sigurnosti u četvrtak, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da će "držati sigurnu socijalnu distancu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!