Zelenski: Svijet neće Putinu dopustiti korištenje nuklearnog oružja

21.09.2022.

16:15

Autor: Hina/HRT/D.S.

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: Ukrainian Presidential Press Service / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ne vjeruje da će svijet dopustiti Vladimiru Putinu upotrebu nuklearnog oružja, obećavši da će nastaviti s oslobađanjem ukrajinskog teritorija koji su zauzele ruske snage.

Intervju Volodimira Zelenskog za njemački Bild TV objavljen je nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik obznanio djelomičnu mobilizaciju i upozorio da će Moskva odgovoriti na "nuklearnu ucjenu" Zapada.


Prva je to takva mobilizacija u Rusiji od Drugog svjetskog rata i predstavlja najveću eskalaciju od početka ruske invazije na susjednu zemlju u veljači.


- Ne vjerujem da će Vladimir Putin upotrijebiti to oružje. Mislim da mu svijet neće dopustiti da upotrijebi to oružje, rekao je Zelenski.


- Sutra Putin može reći: osim Ukrajine, želimo i dio Poljske, inače ćemo koristiti nuklearno oružje. Ne možemo raditi te kompromise, dodao je.


Ukrajina je ponovno zauzela dijelove svog teritorija nakon munjevite protuofenzive posljednjih tjedana, pri čemu nanosi sve veće gubitke ruskim snagama.


Putin je donio odluku o mobilizaciji kao odgovor na ruske neuspjehe, kazao je ukrajinski predsjednik.


- On vidi da njegove jedinice jednostavno bježe, rekao je Zelenski, dodajući da Putin želi utopiti Ukrajinu u krvi, uključujući i krv svojih vojnika.


Zelenski je također odbacio planove četiri rusko okupirane ukrajinske oblasti o održavanju referenduma 23. i 27. rujna o priključenju Rusiji.


Poručio je da je riječ o prevari koju većina zemalja neće priznati.


- Djelovat ćemo prema našim planovima korak po korak. Siguran sam da ćemo osloboditi naš teritorij, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!