00:05 / 17.03.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Lažna Zelenskijeva objava kapitulacije širi se društvenim mrežama

Volodimir Zelenskij

Volodimir Zelenskij

Foto: Scott Applewhite / REUTERS

Lažna video snimka na kojoj predsjednik Volodimir Zelenskij poziva ukrajinske vojnike da polože oružje širi se društvenim mrežama, objavio je BBC.

Iako se Zelenskijeve usne miču u skladu s onim što izgovara, njegova glava se čini kao da nije na svom mjestu, a ni glas ne zvuči kao da se doista radi o ukrajinskom predsjedniku.

Ukrajinska televizijska postaja Ukrayina 24 na svom je mrežnom portalu objavila statičnu sliku iz lažnog videa, a tekst poruke je nakratko objavljen u televizijskom programu.

TV postaja je poslije objavila priopćenje u kojem navodi da su njen mrežni portal i servis vijesti bili hakirani.

I Zelenskij je sam putem videa na Instagramu objavio da se radi o lažnom videu te poručio da "može samo predložiti ruskim vojnicima da polože oružje i odu kući".

Lažni video je najvjerojatnije napravljen korištenjem "deepfake" tehnologije kojom se lice jedne osobe može zamijeniti drugim licem te tako dobiti prilično realističan rezultat.

Ako to bude potvrđeno, ovo će biti prvi slučaj korištenja te tehnologije u ovom ratnom sukobu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!