Levčenko: Noć u Kijevu prošla mirno, ali Harkiv, Mariupol, Sumi i Černihiv su u teškoj situaciji

09.03.2022.

11:03

Autor: M.M./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Oleksandr Levčenko, bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj.

Oleksandr Levčenko, bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj.

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Raketni napadi, potpuno razrušeni domovi, gradovi, crkve, škole, vrtići, bolnice, humanitarna katastrofa, to su na žalost već 14. dan potresne slike koje stižu iz Ukrajine.

U emisiju Dobro jutro Hrvatska iz Kijeva se javio Oleksandr Levčenko, bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj.

Rekao je da je noć u Kijevu prošla mirno, ali da su Harkiv, Mariupol, Sumi i Černihiv u teškoj situaciji. 

- Rusi su došli da zgrabe naš teritorij i pokore naš narod, ali ne uspijevaju jer se Ukrajina i Kijev se bore. Izgleda da će Kijev biti glavni pravac za slijedeće borbe, ali ne vjerujem da će to biti laka 'šetnja' za ruske vojnike. Izgleda da je već 13.000 ruskih vojnika poginulo, ali u Rusiji to još ne znaju. Kad bi znali bio bi puno jači glas protiv Putinove politike. Zasad je u Rusiji vrlo malo ljudi koji osuđuju rat jer se svi boje. Naš narod se bori i razumije da se moramo pouzdati u sebe, rekao je Levčenko. 

Istaknuo je kako u Kijevu hrane zasada imaju a i opskrba strujom više manje ide.

- Najstrašnije je u Mariupolu koji je već 10-ak dana bez struje i hrane, rekao je dodavši kako ova situacija podsjeća na tragediju koja se dogodila u Vukovaru.

Dodao je kako Rusi gađaju građanske objekte, te da je srušena tvornica koja proizvodi kruh, a u Harkivu je pogođen stambeni objekt. 

- Mi se držimo. Vjerujemo našem rukovodstvu i predsjednik Zelenski pokazuje primjer ponašanja. On je u Kijevu, ne želi otići, tako da Kijev ima visoku motiviranost za borbu s agresorom, istaknuo je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!