Ljeto 2021. najtoplije u povijesti

07.09.2021.

15:31

Autor: Hina/A.P.C.

Ilustracija, vrućina

Ilustracija, vrućina

Foto: - / Shutterstock

Europa je ove godine imala najtoplije ljeto u povijesti mjerenja, ali tek neznatno toplije od prethodnih rekorda za razdoblje od lipnja do kolovoza, objavili su u utorak znanstvenici Europske unije. Europski program Kopernik za praćenje klimatskih promjena objavio je da je temperatura od lipnja do kolovoza bila za gotovo stupanj viša u odnosu na isto razdoblje od 1991. i 2020., što je čini najtoplijom dosad. Raniji rekordi izmjereni su 2010. i 2018. 

Vruće ljeto 2021. posljednji je u nizu trendova klimatskih promjena uzrokovanih emisijom stakleničkih plinova. Europski program Kopernik ima zapise o klimi od 1950., no koristi se i drugim bazama podataka, koje sežu do sredine 19. stoljeća. U priopćenju stoji kako je kolovoz ove godine, uz kolovoz 2017., bio globalno treći najtopliji mjesec u povijesti mjerenja te je za 0,3 Celzijeva stupnja bio topliji od prosjeka između 1991. i 2020. godine. 

U Europi je kolovoz bio blizu prosjeka tog razdoblja, no ne na cijelom kontinentu. Mediteranske su zemlje imale rekordno visoke temperature, istok europskog kontinenta imao je iznadprosječno toplo vrijeme, a sjever ispodprosječne temperature.


Ekološke organizacije pozvale su da se odgodi klimatska konferencija COP26 koja je već jednom odgođena prošle godine zbog pandemije, pa premještena na 31. listopada do 12. studenog u Glasgowu.


Na konferenciju obično dolaze izaslanici iz 190 država, no brojne se države trenutačno bore s novim valom zaraze i nabavom cjepiva, pa bi skup trebalo otkazati, objavila je Mreža za klimatsku akciju (CAN). 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!