Ljubić o situaciji u BiH: Nisam prevelik optimist da možemo doći do političkog dogovora

29.07.2022.

19:46

Autor: Tamara Marković/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Nametnute tehničke izmjene Izbornog zakona u BiH izazvale su niz reakcija, među kojima su se proteklih dana mogle čuti i prijetnje ratom. Bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović hrvatske je vlasti optužio za prijetnju teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Hrvatski narodni sabor u BiH osudio je zapaljivu retoriku bošnjačkih stranaka i aktivista.

Gost središnjeg Dnevnika bio je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Rekao je kako je odluka visokog predstavnika sporna iz više razloga.

- Pod pritiskom sarajevske ulice visoki predstavnik je odustao od promjena koje su značile povratak Hrvatima oduzetih ustavnih prava od strane njegovih prethodnika i zato jer je neizravno legitimirao da se prijetnjama i pritiscima mogu ishoditi politički ciljevi. Iz tog razloga HNS je predložio da se sjedište OHR-a preseli u Bruxelles kako bi mogao donositi nezavisne odluke, rekao je. 

Osvrnuo se i na rok od šest tjedana koji je visoki predstavnik dao je strankama u BiH za konzultacije.

- HNS je pozvao na razgovore, ali znajući da zadnjih šest godina pokušavamo implementirati odluku ustavnog suda, HNS je predložio 10-ak različitih modaliteta i Bošnjačke stranke su sve odbile, a da nisu ponudile niti jedan kontra prijedlog. Nisam prevelik optimist da možemo doći do političkog dogovora, ali kada bi i došli nema vremena da se kroz parlamentarnu proceduru do početka predizborne kampanje donesu te promjene. Ostaje na visokom predstavniku da donese te promjene kao što je obećao neki dan. Mene ohrabruje činjenica da je rekao da je desetak puta pročitao odluku u predmetu Ljubić i da je shvatio što ona znači. Zato mu ja želim vjerovati da će donijeti odgovarajuće odluke koje će omogućiti Hrvatima legitimno političko predstavljanje barme u Domu naroda i vlasti i federacije i države, istaknuo je Ljubić.

Komentirao je i izjave Bakira Izetbegović o prebrojavanju Bošnjaka.


- Ta ratno prijeteća retorika unosi nemir kod svih razumnih i miroljubivih ljudi. Mi Hrvati u BiH ovo shvaćamo kao prijetnju Hrvatima u BiH, naglasio je.

Cijeli razgovor pogledajte u videoprilogu.

U šest tjedana bosansko-hercegovački političari trebali bi dogovoriti ono što nisu uspjeli - godinama. Predsjednik HDZ-a BiH poručuje da su otvoreni za razgovore oko izmjena Izbornog zakona, ali rok je - prekratak.

- Jasno smo čuli predstavnika bošnjačkog naroda u Sarajevu ovih dana kako su imali taktike da se ništa ne bi dogovorili i sad ako netko očekuje da se nešto napravi u ovih mjesec dana, ja mislim da je neprovodivo. Međutim mi stojimo na dispoziciji, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Iz Narodne skupštine Republike Srpske visokom predstavniku Christianu Schmidtu pak poručuju da bi njegov ured trebao biti zatvoren. Bošnjački član predsjedništva Šefik Džaferović nazvao je skandaloznim to što hrvatske vlasti Schmidta pozivaju na izmjene Izbornog zakona.

- Pozivam vlasti ove susjedne države da prestanu, u sinergiji s HDZ-om BiH u javnosti i iza zatvorenih vrata prijetiti teritorijalnom integritetu BiH... Pravo na samoobranu je pravo propisano poveljom UN-a i nitko ne može zabranjivati da kažemo da ćemo se braniti ako nas ponovo netko napadne, poručio je Džaferović.

Ali u priopćenju nije dodatno pojašnjeno tko bi Bošnjake mogao napasti i s koje točno strane prijetnja dolazi. Iz HNS-a poručuju da od Ureda visokog predstavnika ne traže nikakva nametanja rješenja.

- Sad oni koji se tobože zalažu za neke europske antifašističke vrijednosti su sad pokazali svoj pravi karakter kad su uvidjeli da smo ranjeni. Poput političkih hijena hoće nas dokrajčiti. To neće ići, rekao je Zdenko Ćosić, član Predsjedništva Hrvatskoga narodnog sabora BiH.

Na retoriku bošnjačke strane ponovno je reagirao predsjednik Zoran Milanović te upozorio da pojedinci u BiH prijete ratom.

- Džaferović, koji je bio mudžahedinska hostesa 93., čovjek je bio u odboru za doček mudžahedina u sigurnosno-bezbjednosnoj službe u Zenici, sad prijete on i njegov šef ratom, dronovima. To je za mene veća tema od svega. Pokušavaju tamo zatuć' hrvatski narod, rekao je Milanović.

Premijer Andrej Plenković smatra da Milanovićeve izjave Hrvatima u BiH nanose štetu.

- Gospodin Schmidt se našao uvrijeđen jer ga je Milanović namjerno i svjesno vrijeđao kada je postao svjestan da postoji mogućnost da doista nešto napravi za Hrvate u BiH. Rezultat toga je da on nije napravio iskorak za Hrvate u BiH, rekao je Plenković.

Dok se lome politička koplja, ključno pitanje popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH i dalje ostaje otvoreno. Hrvatskom narodu cenzus od 3% omogućio bi pravedniju zastupljenost i onemogućio preglasavanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!