Lubkivsky: Kijev nije okružen. Mi se ne damo, ovo je naša zemlja

28.02.2022.

09:50

Autor: HRT

Markijan Lubkivsky, bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj

Markijan Lubkivsky, bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj

Foto: HRT / HTV

Noćas je odbijen ruski pokušaj osvajanja Kijeva, objavile su ukrajinske snage. Markijan Lubkivsky, bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj, kazao je za HTV da je rusko ministarstvo obrane javilo da bi dali ratni koridor. No on dodaje da ruskim snagama više ništa ne vjeruje potpuno jer gađaju i stanovnike. Ukrajinska vojska se vrlo dobro bori, ovo je naša zemlja i našu zemlju branimo, poručio je. 

Ukrajinska vojska se vrlo dobro bori, ali situacija je veoma teška. 

- Vidim da Vladimir Putin neće stati s agresijom. Mi se ne damo, ovo je naša zemlja i našu zemlju branimo, kazao je Lubkivsky. 

Cilj im je da "odrežu" ovaj dio Ukrajine od zapadnog dijela države.

- Kijev nije okružen i nije pao. Oni ubacuju diverzante u grad kako bi stvorili paniku. Ima i pokušaja ubijanja ljudi u gradu, ali naša vojska i specijalne jedinice vrlo dobro odrađuju svoj posao, poručio je. 

Europska unija pojačala je sankcije prema Rusiji, a mnoge države EU-a i NATO najavile su slanje, odnosno kupnju vojne opreme koja će se poslati ukrajinskim braniteljima, kazao je urednik i voditelj Petar Vlahov i upitao koliko je to materijalno i moralno važno za Ukrajince i građane Kijeva. 

- To je najvažnije od onoga što mi sada tražimo. Mi nikoga ne napadamo, nego se branimo. Zato se obraćam i hrvatskoj vladi da nam pomogne. Vi ste imali Domovinski rat, bili ste u istoj situaciji. Budite hrabri, poručio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!