Lukašenko: Bjelorusija u cijelosti podupire kineski mirovni plan

01.03.2023.

12:24

Autor: M.Š./Hina/HRT

Aleksander Lukašenko i kineski premijer Li Keqiang

Aleksander Lukašenko i kineski premijer Li Keqiang

Foto: BelTA/Maxim Guchek/Handout / REUTERS

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, saveznik Moskve koji je trenutačno u posjetu Kini, rekao je u srijedu da u cijelosti podupire kineski plan za rješavanje sukoba u Ukrajini, koji je predstavljen prošli tjedan.

- Bjelorusija aktivno vodi kampanju oko mirovnih prijedloga i potpuno podupire vašu inicijativu za međunarodnu sigurnost, rekao je Lukašenko, kojega navodi njegov ured za tisak, na sastanku s kineskim čelnikom Xi Jinpingom.

Peking je u petak, točno na prvu godišnjicu rata, objavio dokument od 12 točaka pozivajući Moskvu i Kijev na mirovne pregovore.

Moskva i Kijev do sada nisu iskazali ozbiljnu volju za pregovorima i na kineski su prijedlog reagirali s oprezom.

Iako se Kina želi postaviti kao medijator u sukobu, njezina pozicija ruskog saveznika diskvalificira je u očima zapada.

Zapadne zemlje kritizirale su Kinu jer nije osudila rusku agresiju, dok je oštro reagirala na nedavne tvrdnje SAD-a i NATO-a da razmatra slanje oružja Rusiji.

- Današnji susret događa se u vrlo teškom razdoblju koje traži nove i neobične pristupe i odgovorne političke odluke. Njihov cilj prije svega mora biti izbjegavanje svjetskog sukoba koji ne bi imao pobjednika, kazao je Lukašenko.

On je također pohvalio veze svoje zemlje s Pekingom.

Na sastanku s kineskim premijerom Li Keqiangom ranije u srijedu, Lukašenko je rekao da Peking i Minsk "nemaju zatvorenih tema za suradnju".

- Surađujemo na svim područjima. Ono što je najvažnije, nikada si nismo postavili zadatak da budemo prijatelji ili da radimo protiv trećih zemalja, kazao je Lukašenko.

- Uvjereni smo da će odnosi između Bjelorusije i Kine nastaviti napredovati, izgrađujući se na na prijateljstvu između dviju zemalja, poručio je Li.

Bjeloruski čelnik je kinesko stajalište o ukrajinskoj krizi nazvao "svjedočanstvom njene miroljubive vanjske politike te novim i originalnim korakom koji će imati dalekosežan utjecaj u cijelom svijetu", prenosi kineska državna novinska agencija Xinhua.

Xi je nekoliko puta razgovarao s Putinom od početka rata, ali ne i s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Lukašenko je Rusiji dopustio da koristi bjeloruski teritorij za pokretanje invazije protiv Ukrajine, a Kijev je izrazio zabrinutost da bi Minsk mogao pružiti dodatnu podršku Rusiji u ratu protiv Ukrajine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!