Lukašenko: Postoje planovi za invaziju na Bjelorusiju

31.03.2023.

13:12

Autor: HRT/D.M./Hina

Projektili

Projektili

Foto: ilustracija / Shutterstock

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da će rusko taktičko nuklearno oružje biti raspoređeno u njegovoj zemlji kako bi je zaštitilo od zapadnih prijetnji, dodavši kako postoje planovi za invaziju na Bjelorusiju iz susjedne Poljske.

- Vjerujte mi na riječ, nikada vas nisam prevario. Oni se spremaju napasti Bjelorusiju, uništiti našu zemlju, rekao je predsjednik Aleksandar Lukašenko u godišnjem obraćanju zastupnicima i vladinim dužnosnicima. Pozvao je na uspostavu primirja u Ukrajini i započinjanje razgovora o dugoročnom mirovnom rješenju, upozorivši da će Rusija biti prisiljena iskoristiti "najstrašnije oružje" ako se osjeti ugroženom. Dodao je kako se to "ne smije dopustiti" te da je "nemoguće poraziti nuklearnu silu". 

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u subotu da će Rusija stacionirati taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji. Prvo je to raspoređivanje ruskog nuklearnog naoružanja izvan granica zemlje od raspada Sovjetskog Saveza 1991. Minsk je rekao da će projektili pružiti zaštitu nakon, kako je dodao, kampanje pritiska SAD-a i njegovih saveznika s ciljem svrgavanja Lukašenka koji je na vlasti 28 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!