Lukašenko: Pregovara se o ulasku Wagnera u bjelorusku vojsku

27.06.2023.

Zadnja izmjena 17:15

Autor: Hina/HRT

Aleksandar Lukašenko, bjeloruski predsjednik

Aleksandar Lukašenko, bjeloruski predsjednik

Foto: Ilya Pitalev / REUTERS

Jevgeniji Prigožin završio je u Bjelorusiji u egzilu. U toj je zemlji, samo 200 kilometara od Kijeva, navodno već počela gradnja kampa za 8 tisuća boraca. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je objavio da je zapovjedio vojsci da se dovede u punu borbenu spremnost. 

Lukašenko je također rekao da ga je njegov ministar obrane Viktor Hrenin obavijestio da ne bi imao ništa protiv da jedinica poput Wagnera djeluje unutar bjeloruske vojske. Predsjednik je Hreninu naložio da o tome razgovara s Prigožinom.

- Ako Rusija propadne, ostat ćemo pod ruševinama. Svi ćemo umrijeti, rekao je Lukašenko u Minsku na ceremoniji dodjele nagrada visokim časnicima, prenosi bjeloruska državna novinska agencija Belta.

Bjeloruske snage u stanju borbene pripravnosti


Lukašenko kaže da je odmah stavio bjeloruske snage u stanje borbene pripravnosti tijekom pobune Wagnera koja je završila u subotu. Lukašenko vlada Bjelorusijom od 1994. i bliski je saveznik ruskoga predsjednika Vladimira Putina.

Vojska, policija i specijalne snage stavljeni su u stanje pune borbene pripravnosti u roku od jednog dana, dodao je Lukašenko koji je bio medijator u pregovorima o okončanju pobune vođe Wagnera Jevgenija Prigožina.


'Svi su potcijenili opasnost od eskalacije'


Lukašenko je priznao da su sve uključene strane, pa tako i on, podcijenile opasnost od eskalacije, vjerujući umjesto toga da se problem može riješiti. Putin i Prigožin su se "sudarili", rekao je. U ovom slučaju nema heroja, dodao je.

U tijeku pregovori o ulasku Wagnera u vojsku Bjelorusije


Evgenij Prigožin se nalazi se u Bjelorusiji, objavila je bjeloruska državna novinska agencija BELTA, citirajući predsjednika Lukašenka.


Lukašenko je također rekao da ga je njegov ministar obrane Viktor Hrenin obavijestio da ne bi imao ništa protiv da jedinica poput Wagnera djeluje unutar bjeloruske vojske. Predsjednik je Hreninu naložio da o tome razgovara s Prigožinom.


Gradi se kamp za 8 tisuća 'wagnerovaca'?


Prema Kremlju, Prigožin će u Bjelorusiji imati utočište, a slučaj protiv njega je odbačen u Rusiji. Lukašenko je također rekao da njegova zemlja želi učiti iz ratnog iskustva ruske plaćeničke skupine Wagner, izvijestila je u utorak Belta.

- Ako njihovi zapovjednici dođu i pomognu nam... kažu nam što je trenutno važno... To je neprocjenjivo. To je ono što trebamo preuzeti od Wagnera, rekao je Lukašenko, dodajući da se Bjelorusija ne treba bojati prisutnosti plaćenika. "Držat ćemo ih pomno na oku", najavio je.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!