Luša: Putin je odlučio iscrtati crvene linije podjele u Europi

22.02.2022.

10:48

Autor: T.D./Studio4/HRT

Profesorica Đana Luša

Profesorica Đana Luša

Foto: Studio 4 / HRT

Profesorica na Fakultetu političkih znanosti Đana Luša gostovala je u emisiji HTV-a i komentirala situaciju u Ukrajini.

Je li Putin jučerašnjom odlukom da prizna dvije odmetnute pokrajine u Istočnoj Ukrajini zauvijek promijenio sigurnosne okolnosti Europe? Naime Kremlj je takvom odlukom doveo Europu na rub rata, jer Zapad je gotovo primoran da odgovori u najmanju ruku žestokim ekonomskim sankcijama o kojima će se danas raspravljati. 

- Svatko tko je promatrao situaciju u Rusiji, to obraćanje predsjednika, sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, postao je svjestan ozbiljnosti situacije. Unatoč raznim špekulacijama, Putin je odlučio iscrtati te crvene linije podjele u Europi. Iskoristio je trenutak svojevrsne američke slabosti. Iako se čini kao igrokaz, dobro je pripremljen. Ovo je nekako očekivani tijek zbivanja, ako smo pratili godinama eskalaciju ukrajinske krize, rekla je Đana Luša.

Povijesna dimenzija

Smatra kako je Putin dobro pripremio cijelu situaciju i u govoru je htio naglasiti povijesnu dimenziju.

- Putin cijelo vrijeme ponavlja da je kriza način na koji je Rusija tretirana nakon završetka Hladnog rata. Inzistiranje na ne širenju NATO-a dalje na istok, vraćanje je na situacije iz 1997. godine kada je potpisana povelja, kada su NATO i Rusija donekle bili u partnerskim odnosima i spremni na suradnju. Putin kada govori o tim stvarima, želi naglasiti kako je Rusija zakinuta u kreiranu europske sigurnosne arhitekture. Sve ostalo što je spomenuto je dodatni igrokaz u kojem bi Putin mogao krenuti na ono što je cijelo vrijeme i planirao, rekla je Luša.

"Ukrajinska kriza više stvar između SAD-a i Ruske Federacije, nego same Ruske Federacije i Ukrajine"

Istaknula je kako je ukrajinska kriza više stvar između SAD-a i Ruske Federacije, nego same Ruske Federacije i Ukrajine.

- Oduvijek je tako i bilo. Možemo vidjeti da je to s obje strane propagandni rat, iako Putin koristi ekstremnija sredstva i retoriku. S obje strane se potencira ozbiljnost krize. Svaki dan svjedočimo da je "Dan - D" i kada će doći do napada. S obje strane imamo takav oblik komuniciranja.

"Putin prepoznao priliku da Rusija može napokon usmjeriti reflektore na sebe"

Naglasila je kako je Putin prepoznao priliku da Rusija može napokon usmjeriti reflektore na sebe i vratiti se u situaciju da sukreira europsku sigurnosnu arhitekturu.

- Eskalacija sukoba ne bi odgovarala nikome. Ona ne bi odgovarala Europljanima, Ukrajincima niti Ruskoj Federaciji. Zato se vide nastojanja europskih čelnika da se postave kao medijatori u ovoj situaciji, rekla je.

Istaknula je kako je samit Biden-Putin neizvjestan s obzirom na to da Britanci javljaju o ulasku ruskih snaga u separatističke pokrajine. Za jučerašnji dramatični govor ukrajinskog predsjednika rekla je da je razumljiv jer se ukrajinski predsjednik nalazi u neobranom grožđu.

- On s jedne strane ima podršku SAD-a, članica NATO-a i većine članica EU-a, a s druge strane ne postoje konkretni elementi podrške. Kada je riječ o ekonomskim sankcijama koje bi bile učinkovite u ovom slučaju, SAD i EU su sramežljive, rekla je.  Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!