Washington demantirao da želi srušiti Putinov režim, Macron spušta loptu

27.03.2022.

14:59

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/Hina

Emmanuel Macron, Vladimir Putin i Joe Biden

Emmanuel Macron, Vladimir Putin i Joe Biden

Foto: ilustracija / Shutterstock

Američki predsjednik Joe Biden svojim je riječima jučer u Poljskoj izazvao pravu lavinu reakcija. Prvo je Vladimira Putina nazvao krvnikom, a zatim i rekao da Putin ne može ostati na vlasti. Odmah je stigao odgovor iz Kremlja da to neće određivati američki predsjednik, a i iz Washingtona je došlo objašnjenje da predsjednikove riječi nisu bile poziv za promjenu režima u Rusiji. Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je na opasnost od "eskalacije riječima i akcijama u Ukrajini" i poručio da Europa nije u ratu s ruskim narodom.

Vatrenim govorom o ruskoj brutalnoj invaziji na Ukrajinu, u kraljevskom dvorcu u Varšavi, predsjednik SAD-a Joe Biden obrušio se na ruskog kolegu Vladimira Putina, samo nekoliko minuta nakon što su krstarećim projektilima gađana predgrađa Lavova, najzapadnijeg ukrajinskog grada, udaljenog samo 60 kilometara od granice s Poljskom.

Njegove riječi "Zaboga, taj čovjek ne može ostati na vlasti!", znače oštru eskalaciju američkog pristupa Moskvi i ruskom vođi koja je počela izjavom tijekom emotivnog susreta Joea Bidena s ukrajinskim izbjeglicama. Tada je na pitanje novinara za Putina rekao da je "krvnik". Završna, diplomatski neuobičajena poruka objavljena je u posljednjim trenucima turneje američkog predsjednika po Europi, a Bijela kuća brzo je odstupila. 

Bijela kuća je odstupila

Bidenova izjava da ruski predsjednik Vladimir Putin ne može ostati na vlasti izazvala je bijes političara u Moskvi, a Kremlj je objavio kako nije na Bidenu da bira tko će biti predsjednik Rusije. Bijela kuća i američki državni tajnik Anthony Blinken pojasnili su dio jučerašnjeg govora predsjednika Bidena.

- Što se tiče jučerašnjeg nevjerojatno snažnog predsjednikova govora, mislim da su i predsjednik i Bijela kuća sinoć istaknuli da predsjednik Putin ne može biti ovlašten voditi rat ili sudjelovati u agresiji protiv Ukrajine ili bilo koga drugog. Kao što ste čuli više puta, mi nemamo strategiju promjene režima u Rusiji ili bilo gdje drugdje. To je na građanima dotične zemlje, to je na ruskom narodu. Ali ono što imamo jest strategija za snažnu podršku Ukrajini, poručio je Blinken. 

Zašto je Biden to uopće izgovorio?

Tjednima najviši dužnosnici administracije predsjednika Bidena, uključujući državnog tajnika, naglašavaju kako ne zagovaraju promjenu ruskog vodstva. Zato su brzo objasnili da predsjednik u svom govoru ne poziva na promjenu režima, tvrdeći kako je poanta "bila da se Putinu ne može dopustiti da vlada nad svojim susjedima ili regijom". No, to je povlačenje potaknulo pitanje zašto je američki predsjednik uopće izgovorio tu rečenicu koja nije bila u njegovu pripremljenom govoru, i je li svjesno htio prenijeti svoju snažnu poruku. 

Macron upozorio na "eskalaciju riječima" 

Joe Biden je prilikom susreta s ukrajinskim izbjeglicama u Poljskoj rat u Ukrajini ocijenio "strateškom pogreškom Rusije", a za Putina je rekao da je "koljač". Francuski predsjednik Emmanuel Macron je za televizijski kanal France 3 kazao kako ne bi koristio tu vrst izraza jer nastavlja razgovarati s predsjednikom Putinom. Komentirajući Bidenove izjave o predsjedniku Ruske Federacije, kazao je da želi "bez rata zaustaviti rat koji je Rusija pokrenula u Ukrajini".

- To je cilj i ako ga želimo postići ne treba nam eskalacija ni riječima niti akcijama. Mi, Europljani, ne smijemo podleći eskalaciji. Mi, Europljani, ne smijemo zaboraviti našu geografiju i povijest. Mi nismo u ratu s ruskim narodom, istaknuo je Macron i poručio da Europa nije više u kontekstu Hladnog rata između Moskve i Washingtona. Dodao je kako će s Putinom razgovarati u ponedjeljak ili u utorak kako bi se, bez odgode, organizirala evakuacija stanovnika Mariupolja, uz pomoć Turske, Grčke i humanitarnih udruga.

Peskov: Nije na Bidenu da odlučuje

Oglasio se i glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov kojem se čini da je američki predsjednik izgubio hladnokrvnost - "Nije na Bidenu da odlučuje. Predsjednika Rusije biraju Rusi".

Čak i prije sinoćnje varšavske izjave, putovanje predsjednika SAD-a u Europu, ogolilo je američke izazove i proturječnosti vezano za ničim izazvani rata. Joe Biden dočekan je kao vođa slobodnog svijeta - čak je sam sebe tako opisao na summitu NATO-a. Ipak, trudio se objasniti svoj diplomatski zamah u inozemstvu - Amerikancima kod kuće. A pritisak iz Kijeva se nastavlja, za njih su rezultati kolektivnih akcija Zapada do sada podbacili.

Sankcije Vladimiru Putinu, ponovno pojačane ovoga tjedna i na saveznike oligarha, neke političare i financijske institucije, zadale su Moskvi dubok ekonomski udarac. Ipak, i uz obrambenu potporu, slabo zaustavljaju ruske ratne napore - umjesto toga služe kao još jedan podsjetnik na nemoć saveznika da zaustave sve brutalniji napad Vladimira Putina na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!