Biden Putina nazvao krvnikom i poručio: Računajte na članak 5. NATO-a

26.03.2022.

16:20

Autor: Gordan Žvanović/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT/Hina

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Evelyn Hockstein / Reuters

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je ruska invazija na Ukrajinu prijetnja koja bi mogla poremetiti globalnu sigurnost te da se svjetske demokracije moraju pripremiti za dugu borbu protiv autokracije. Biden, koji u Poljskoj završava trodnevni boravak u Europi - tijekom susreta s ukrajinskim izbjeglicama Vladimira Putina nazvao je - krvnikom.


- Zapad je sada snažniji i ujedinjeniji nego što je ikada dosad bio", rekao je Biden obraćajući se stotinama okupljenih poljskih dužnosnika, studenata i članovima osoblja američkog veleposlanstva, od kojih su mnogi isticali zastave Sjedinjenih Država, Poljske i Ukrajine. "Moramo se pripremiti za dugu borbu za slobodu koja je pred nama."

Nazvavši borbu protiv Vladimira Putina "novom borbom za slobodu", Biden je rekao da je želja ruskoga predsjednika za "apsolutnom vlašću" strateški neuspjeh za Rusiju i izravan izazov europskome miru koji je uglavnom prevladavao od Drugoga svjetskog rata.

Američki je predsjednik imao poruku i za Rusiju: "Nemojte ni pomišljati na to da uđete i centimetar na teritorij NATO-a". Rekao je da ruski predsjednik Vladimir Putin ne smije ostati na vlasti, ali je Rusima poručio da oni "nisu naši neprijatelji".

- Dopustite mi da ovo kažem, ako me uopće možete čuti - vi, ruski narod, niste naši neprijatelji. Odbijam vjerovati da bez problema prihvaćate smrt nedužne djece i baka i djedova ili da prihvaćate da se bolnice, škole, rodilišta, granatiraju ruskim raketama i bombama, rekao je Biden, obraćajući se izravno Rusima.

Kremlj reagirao na Bidenovu izjavu da Putin ne može ostati na vlasti


Na Bidenovu izjavu "Zaboga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti" gdje je mislio na Putina, brzo je reagirao i glasnogovornik Kremlja, rekavši da nije na Bidenu da bira tko će biti predsjednik Rusije. "Ruskog predsjednika biraju Rusi", rekao je.

Bijela kuća pojasnila je pak da predsjednik nije pozvao na smjenu režima nego da je njegova poanta bila da se Putinu "ne smije dopustiti da vrši vlast nad svojim susjedima ili regijom". "On nije razgovarao o Putinovoj moći u Rusiji ili o promjeni režima", rekao je američki dužnosnik.

video thumb

"Članak 5. NATO-a "sveta dužnost" za SAD"

Američki predsjednik Joe Biden opetovao je da je  NATO-ov 5. članak koji govori da je napad na jednu članicu Saveza napad na sve članice, "sveta dužnost" za Sjedinjene Države, javljaju agencije.Biden je to izjavio u svom razgovoru s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, čija zemlja strahuje od agresivnosti Moskve nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, prenosi France Presse.

Predsjednika Bidena poljski kolega Duda dočekao je u predsjedničkoj palači uz najviše vojne počasti. U vremenu ruske agresije na Ukrajinu, dok rat bijesni s druge strane poljske granice, Washington je za Varšavu ključan saveznik i jamac sigurnosti.

- Zbog ruske agresije i ove velike tragedije za ukrajinski narod, koju proživljavamo zajedno s njim, moji sunarodnjaci Poljaci imaju snažan osjećaj opasnosti. Mi znamo što znači ruski imperijalizam i napad ruske vojske jer naši djedovi i pradjedovi, a u nekim slučajevima i roditelji, to su preživjeli, rekao je poljski predsjednik.

Predsjednik Biden nije ostavio dvojbe kakav će biti američki odgovor ako se ruski napad prelije preko granica članica NATO-a.

Opetujući da je za Amerikance 5. članak "sveta dužnost", dodao je: "Možete računati s tim", nakon čega je podsjetio na staru poljsku izreku "za našu slobodu i za vašu" koja potječe iz doba poljske pobune protiv okupacije carske Rusije i kojom se Rusima htjelo pokazati da pobuna i njih treba osloboditi od carskog despotizma.

Biden je zahvalio Poljskoj na prihvatu izbjeglica iz Ukrajine i odao priznanje Varšavi na preuzimanju velike odgovornosti koja, po Bidenovu mišljenju, ne bi trebala biti samo na toj zemlji, objavio je Reuters. Biden je rekao i da je ruski predsjednik Vladimir Putin "računao s podjelom NATO-a", ali da se ta podjela nije dogodila.

Andrzej Duda je pak rekao da poljsko-američke veze "cvjetaju" i da će ih posjet njegova gosta "uvelike osnažiti" te da je njegova zemlja "ozbiljan" saveznik Sjedinjenih Država. Spomenuo je buduću suradnju s američkim tvrtkama u projektima izgradnje nuklearnih elektrana u Poljskoj i izrazio želju da poljske tvornice za proizvodnju zrakoplova sudjeluju u proizvodnji američkih helikoptera Black Hawka.

video thumb

Nakon bilateralnog sastanka američki predsjednik posjetio je prihvatni centar za izbjeglice na nacionalnom stadionu u Varšavi. Razgovarao je s ljudima koji su morali napustiti svoj dom, a pronašao je vremena i za selfie s djevojčicom iz Ukrajine. Više od polovine od ukupnog broja ukrajinskih izbjeglica koje su napustile zemlju smješteno je u Poljskoj. Biden je najavio dodatnih milijardu dolara pomoći Ukrajini i rekao da će SAD primiti do 100 tisuća izbjeglica iz te zemlje.

Joe Biden nazvao Vladimira Putina "krvnikom"

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina "krvnikom", na susretu s ukrajinskim izbjeglicama u Varšavi. Odgovarajući na pitanje "što misli o Vladimiru Putinu s obzirom na sve što radi ovim ljudima", Biden je kratko rekao: "On je krvnik", dok su susret izravno prenosile televizijske mreže s nacionalnog stadiona u Varšavi.

Ovo nije prvi put da američki predsjednik oštrim riječima opisuje Putina kojeg ocjenjuje glavnim krivcem za rusku invaziju na Ukrajinu u kojoj su već izginule tisuće ljudi. Zadnjih dana ga je dvaput nazvao "ratnim zločincem". Vidljivo ganut susretom s izbjeglicama - među kojima su dvije osobe rekle da dolaze iz Mariupolja, luke na jugoistoku Ukrajine koja je velikim dijelom uništena u ruskom granatiranju - Biden je zagrlio dvije mlađe žene izbjeglice.

Sabirući dojmove nakon posjeta prihvatilištu otvorenom na stadionu, rekao je da su "prekrasna" djeca koju je vidio i koja su ga zamolila da moli za "njihova oca, djeda i brata". Istaknuo je da "dobro zna što znači imati nekoga svoga u ratnoj zoni", misleći pritom na svog sina Beaua Bidena koji je 2015. umro od raka, a borio se u Iraku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!