Macron namjerava razgovarati s Putinom o opsadi Mariupolja

25.03.2022.

22:27

Autor: HRT/Hina

Vladimir Putin i Emmanuel Macron

Vladimir Putin i Emmanuel Macron

Foto: . Sputnik/Kremlin / via Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da namjerava razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u sljedećih 48 do 72 sata o situaciji u Ukrajini i inicijativi da pomogne ljudima da napuste opkoljeni grad Mariupolj. Macron je rekao da koordinira napore s Grčkom i Turskom te da se nada da će uvjeriti Rusiju da dopusti evakuaciju civila.

Jugoistočna luka Mariupolj, grad u kojem je prije rata živjelo 400.000 ljudi, jedan je od najteže pogođenih gradova ruskih bombardiranja. Smatra se da su deseci tisuća ljudi još uvijek zarobljeni u ruševinama grada s malo hrane, struje i grijanja.

- Danas je bio razgovor s gradonačelnikom Mariupolja. Mi koordiniramo i onda se nadamo pregovorima s Rusima. Razgovarat ću s predsjednikom Putinom u sljedećih 48 do 72 sata kako bismo dovršili detalje i modalitete. To je hitno, rekao je Macron novinarima nakon summita EU-a u dodajući da će se pregovori odviti "najbrže moguće, u idućih nekoliko dana".

Moskva je u petak signalizirala da smanjuje svoje ambicije u Ukrajini kako bi se fokusirala na teritorij na koji polažu pravo zbog proruskih separatista, dok su ukrajinske snage krenule u ofenzivu kako bi ponovno zauzele gradove koji se nalaze blizu glavnog grada Kijeva.

Macron je također rekao da nema razloga da Francuska prihvati zahtjev Vladimira Putina da se ruski plin plaća u rubljama te dodao da "tekstovi pokazuju da je zahtjeve za isplatama u rubljima zabranjeno postavljati"

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!