Macron: Putin napravio povijesnu i najveću pogrešku napadom na Ukrajinu

03.06.2022.

21:45

Autor: P.F./Hina

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Foto: Lisi Niesner / HRT

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je da je njegov ruski kolega Vladimir Putin napravio povijesnu i najveću pogrešku kada je napao Ukrajinu, zbog čega je danas izoliran.

- Mislim, i to sam mu rekao, da je napravio povijesnu i najveću pogrešku prema svom narodu, prema sebi i prema povijesti, rekao je Macron, stotog dana rata, u razgovoru za francuski regionalni medij.

- Mislim da je izoliran. Jedna je stvar zatvoriti se u izolaciju, a izaći iz nje je teško, istaknuo je Macron.

Francuski predsjednik je opetovao da Rusiju ne treba ponižavati, što je loše primljeno na istoku Europe, kako bi joj se, čim borbe prestanu, moglo diplomatskim putem omogućiti izlazak iz te situacije.

Na uporne pozive da posjeti Kijev, dok su mnogi njegovi europski kolege već bili ondje, odgovorio je: "Danas ništa ne isključujem".

- Želimo povećati financijsku i vojnu pomoć Ukrajini. I na kraju, učiniti sve kako bismo izvezli žito iz Ukrajine, dodao je, pobijajući Vladimira Putina koji je rekao da izvoz žita nije problem.

Francuske isporuke topova Cesar ukrajinskoj vojsci bit će kompenzirane, dodao je.

- Tražio sam od naših tvornica da ubrzaju proizvodnju oružja, nije samo riječ o popunjavanju zaliha, već i o pojačanju naše neovisnosti, istaknuo je francuski predsjednik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!