Marević o spašavanju u Turskoj: Imali smo najzahtjevnije oblike ruševina

14.02.2023.

19:10

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/P.F./HRT

Marević o traganju i spašavanju u Turskoj

Marević o traganju i spašavanju u Turskoj

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatski tim za traganje i spašavanje jutros je napustio pokrajinu Hatay. Prije odlaska s njihovim šefom Tomislavom Marevićem u Adani je razgovarala novinarka HRT-a Tamara Marković.

Težak teren za pretragu


Voditelj hrvatskog tima za traganje i spašavanje Tomislav Marević opisao je stanje na terenu u Turskoj.

- Moram reći da smo imali najzahtjevnije oblike ruševina koje smo uopće mogli zamisliti. Radi se o armirano-betonskim konstrukcijama, vrlo visokim zgradama, vrlo su teški pristupi, vrlo teška oštećenja, vrlo su male šanse za preživljavanje, rekao je.

Hrvatski tim, nažalost, nije uspio pronaći živu osobu, ali nije odustajao. Neumorno su se odazivali na svaki vapaj građana na ulici. 

Na onim ruševinama pod kojima smo našli preminule osobe na neki način smo pomogli obiteljima da krenu dalje u proces tugovanja i sa svojim životom kakav god da on bude.

Voditelj hrvatskog tima za traganje i spašavanje Tomislav Marević

- Tijekom cijelog našeg djelovanja prošli oko 370 hektara područja, pretražili smo stvarno svaku ruševinu za koju se pokazala potreba za samom pretragom. Ono što je zapravo bitno je to što je unesrećenoj osobi, osobi koja je zatrpana, svejedno koji tim će je izvući. Bitno je da je međunarodni doprinos Turskoj u ovom trenutku bio jako dobar zato što su mnogi ljudski životi spašeni upravo zato što su došli međunarodni timovi. Mi kao zajednica, kao jedan tim koji radi ovdje u potpori Turskoj svakako je pridonio, istaknuo je Marević.

O pljačkama i pucnjavi


U pokrajini Hatay gdje je bio smješten hrvatski tim prijavljene su pljačke, pucnjava, vojska pokušava uvesti red na ulicama, a neki su timovi iz drugih zemalja zbog toga obustavljali svoje operacije. Na pitanje je li hrvatski tim civilne zaštite u bilo kojem trenutku bio sigurnosno ugrožen Marević je odgovorio da nije.

- Mi smo se uvijek osjećali jako dobro, vrlo srdačno su nas prihvatili gdje god da smo se pojavili na ulicama. Oni su vidjeli da mi dajemo svoj maksimum, njima je to bilo jasno, oni su to prepoznali. Svjesni smo da postoje neki nemiri, to je nekakva unutarnja stvar koja se dogodila. Iskreno, na nas to nije utjecalo, niti na naš rad niti na naš odnos, kako s međunarodnim timovima tako i s lokalnim vlastima i stanovništvom, tako da se ni u jednom trenutku nismo osjećali ugroženo, naglasio je.

Idu li inženjeri iz Hrvatske pomoći u procjeni oštećenja objekata?


Upitan ima li informacija hoće li u Tursku na potresom pogođena područja dolaziti inženjeri iz Hrvatske Marević je odgovorio kako to ovisi o zahtjevu Turske.

- Ako bude takav zahtjev, mi imamo sjajnu ekipu u sklopu državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i popunjava ih Hrvatski centar za potresno inženjerstvo interventna služba. To su vrsni stručnjaci, najbolji, trenutačno su dvojica s nama ovdje i bili su nam od nevjerojatne važnosti tijekom svih ovih dana. Tako da ako bude takvih zahtjeva, svakako ćemo biti sretni što to možemo ponuditi kao i ponuditi iskustvo koje imamo, rekao je Marević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!