Bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj: Nitko nije siguran

12.03.2022.

13:29

Autor: Rat u Ukrajini/B.A./HRT

Markijan Lubkivski

Markijan Lubkivski

Foto: Rat u Ukrajini / HRT

Ni Zagreb nije siguran, rekao je Markijan Lubkivski, bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj, javljajući se danas telefonom u HTV-ovu specijalnu emisiju o ratu u Ukrajini, a komentirajući prekjučerašnji pad besposadne letjelice u Zagrebu.

- Kijev je pod opsadom, Kijev nije okružen i Kijev živi svoj život u ovom teškom ratu. Čule su se sirene i Kijev je bio granatiran, predgrađa uglavnom, rekao je Lubkivski.


Dodao je kako Rusi žele opkoliti Kijev sa sjeveroistoka, dok južni smjer kontroliraju Ukrajinci.


- Svaki dan se borimo, danas je već 17. dan naše borbe za neovisnost. Situacija je doista dosta teška, ali visok je moral ukrajinske vojske, koja je vrlo uspješna, naravno, uz podršku ukrajinskog naroda, rekao je Lubkivski.


Ustvrdio je da je letjelica koja je pala u Zagrebu ruska, iako je premijer Andrej Plenković danas rekao da se i dalje ne zna čija je. 


- Što se tiče drugih gradova, evo, i Harkiv, i Sumi i Černjihiv - nitko nije siguran. Čak nije siguran ni Zagreb, u koji je doletjela ruska letjelica sovjetske proizvodnje i srušila se usred glavnog grada Hrvatske, rekao je Lubkivski.


Naglasio je da traže zatvaranje neba nad Ukrajinom te da im se pošalju borbeni avioni i sustavi protuzračne obrane.

Sad imamo sedam, osam, deset Vukovara u Ukrajini

Poslao je apel i Hrvatskoj.


- Imam još jednu zamolbu, s obzirom na to da sam najbolje godine svoje diplomatske karijere proveo u Hrvatskoj - primite naše ljude, to su dobri ljudi, rekao je Lubkivski.


Na pitanje boji li se, odgovorio je niječno.


- Ne. Strah je prošao. Sada je mržnja u srcu Ukrajinaca i spremnost obraniti svoju zemlju ili umrijeti. Tu nema dvojbe. Ne vjerujem da će Rusi tek tako lagano ući u Kijev. Nema šanse, poručio je Lubkivski, dodavši da je Kijev veliki grad koji je teško opkoliti.


- Teško je ući na ulice Kijeva. Ako uđu na ulice, tu će i umrijeti. Uopće ne sumnjam. Ali došli su dosta blizu, sa sjeverne strane, to su uglavnom ovi gradovi koji su postali novi Vukovar. Sad imamo sedam, osam, deset Vukovara u Ukrajini. Sve je uništeno, kompletno, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!