Premijer obišao mjesto pada letjelice: "Ovakvu situaciju više ne možemo tolerirati"

12.03.2022.

07:47

Autor: B.A./HRT/Hina

Premijer Plenković; detalj s letjelice

Premijer Plenković; detalj s letjelice

Foto: HTV / HRT

- Ovako nešto je bila vrlo čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati, poručio je premijer Andrej Plenković jutros nakon obilaska mjesta pada besposadne letjelice u Zagrebu. Izjavio je da je riječ o propustu te da će ovu "temu dignuti u svim tijelima NATO-a i EU-a". Najavio je i dodatne investicije u protuzračnu obranu. Danas se očekuje izvlačenje dijela letjelice.

Letjelica "Striž Tupoljev 141" široka 14 metara i teška 6 tona srušila se prekjučer u blizini Studentskog doma "Stjepan Radić". Jak prasak uznemirio je građane, a na tlu je ostao krater širok 3 metra i dubok metar. Pronađeni su i padobrani. Ozlijeđenih nema. Letjelica se srušila nakon 7 minuta leta hrvatskim zračnim prostorom, preletjevši prije toga Rumunjsku i Mađarsku.

Plenković je nakon obilaska rekao da je letjelica očito lansirana na teritoriju Ukrajine, ali da se ne zna u čijem je posjedu bila. 


- Svi kažu da nije njihova, nego da je netko drugi, dodao je. 


- Možemo reći da smo u ovoj velikoj i ozbiljnoj nesreći imali jako puno sreće, to jest da nitko nije nastradao, osim oštećenja 40-ak automobila ovdje na parkiralištu, rekao je Plenković.


Dodao je da je još jučer izvijestio sve čelnike EU-a o tome što se dogodilo te uputio pismo glavnom tajniku NATO-a, naznačivši da se takvo što može dogoditi u nekom drugom gradu.


- Ovo je teoretski mogla biti i Budimpešta, Ljubljana, Bratislava i tako dalje. Sada je važno da pojačamo, intenziviramo suradnju, poručio je.


- Je li ovo bilo slučajno, je li bila greška, je li bilo namjerno, to u ovom trenutku ne znamo, dodao je Plenković.

"Ovako nešto je bila vrlo čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati"

Rekao je da će se "pokušati iskopati letjelica i vidjeti ima li u njoj nekih nama vrijednih podataka te komunicirati sa svim državama za koje smatraju da mogu pridonijeti do saznanja".


- Ovo upućuje na potrebu i tješnje suradnje unutar samog NATO-a, poručio je premijer.


- Ovakvu situaciju više ne možemo niti tolerirati niti bi se ona trebala dogoditi. Ovako nešto je bila vrlo čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati. Prema tome, mi ćemo ovu temu dignuti u svim tijelima NATO-a i EU-a, još detaljnije obavijestiti o svemu onome što znamo i raditi na tome da podignemo spremnost, ne samo nas, nego i drugih, da se učinkovito i brzo reagira kako bi se ovakve letjelice neutralizirale na nekom sigurnom mjestu, a ne da dolete i onda padnu na praktički glavni grad u jako gusto naseljen dio grada, dodao je.

Galerija
Plenković na mjestu pada, Foto: HTV/HRT
Detalj s letjelice, Foto: HTV/HRTPlenković na mjestu pada, Foto: HTV/HRTPlenković na mjestu pada, Foto: HTV/HRTPlenković na mjestu pada, Foto: HTV/HRT

"Mađarska mora odgovoriti zašto nitko nadležan nije reagirao"


Mađarska mora, dodao je, odgovoriti na pitanje zašto 40 minuta, koliko je trajalo let letjelice iznad njezinog teritorija, nitko nadležan u njihovoj zemlji nije reagirao.

- Zato smo i napisali pismo u kojem tražimo objašnjenje kako je moguće da se tako nešto dogodi, a da nije bila napravljena uzbuna na odgovarajući način, niti reakcija, rekao je Plenković pritom upozorivši da je letjelica mogla pasti, primjerice, na nuklearnu elektranu u Mađarskoj, "pa bi bio veći problem i Mađarskoj i svima nama u blizini".

- Istraga je na njihovoj strani. To je stvar Mađarske, njihove vojske, zrakoplovstva, NATO-a, to nije stvar koju mi odavde možemo znati, pa ne želim spekulirati, rekao je.

- Sad imamo test iz kojeg moramo svi jako puno naučiti i puno bolje reagirati, poručio je.

Osvrćući se na reakciju NATO-a, odnosno kratko priopćenje o incidentu, rekao je kako misli da će i oni ovo veoma ozbiljno shvatiti.

- Moramo voditi računa o tome da je ovo incident koji se ne smije ponoviti, rekao je premijer.

Najavio je dodatne investicije u protuzračnu obranu te razgovore sa saveznicima o tome da pomognu u zaštiti hrvatskog neba dok se to ne riješi.

"Orban je uzeo telefon i išao se informirati"

Upitan ima li povjerenje u NATO vezano za to može li čuvati hrvatski zračni prostor, odgovorio je: "Mislim da mogu."

- Ovo je situacija koja se dogodila u jednom trenutku i na način koji je očito bio, kako se doslovno kaže, nepredviđen i nešto nije dobro funkcioniralo, ali sada mislim da će nakon ovoga budnost svih biti puno veća i viša, rekao je Plenković.


Na pitanje što mu je mađarski premijer Viktor Orban rekao nakon što je od njega čuo informaciju, odgovorio je:


- A ništa, uzeo je telefon i išao se informirati. Kao što sam ja zvao Zagreb, on je zvao Budimpeštu.


Istaknuo je da je let na mađarskom teritoriju bio mnogo dulji i da je bilo znatno više vremena za reakciju.


- To je jedna od njegovih zadaća vjerojatno jučer, kad se vratio, da jako dobro ispita kako se to moglo dogoditi, rekao je Plenković.


Dodao je da je sasvim jasno da su Mađari trebali reagirati.


- Oni moraju vidjeti zbog čega se to nije dogodilo, poručio je.

"Generalno, ne trebamo se brinuti za sigurnosti"


Rekao je i kako bi bilo smiješno da sad kaže da je sve dobro i odlično.


- Ako nam ovakva letjelica dođe, leti šest minuta iznad Hrvatske tako velikom brzinom, padne u glavni grad - tu je restoran od vas 20 metara, a studentski dom 15 - sigurno da nisam zadovoljan. Međutim, ovo je iznimka. Nije sad da postoje stotine ovakvih "striževa" koji samo čekaju da ih netko lansira prema Hrvatskoj, rekao je Plenković.


- Generalno, ne trebamo se brinuti za sigurnosti, ali ovo nam je pokazalo da imamo jedan scenarij, nepredviđen, brz, jako opasan, koji, na sreću, nije završio puno gore, dodao je.

Danas se očekuje izvlačenje dijela letjelice

Na mjesto pada, osim premijera, među ostalima, stigli su ravnatelj SOA-e Daniel Markić, ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, potpredsjednik Vlade Tomo Medved i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj.

Danas se očekuje izvlačenje dijela letjelice. Od ranog jutra na mjestu su službenici vojske, dovezena je mehanizacija, javila je u HTV-ovim Vijestima u 8 sati Lucija Judnić.

- Kada će točno početi izvlačenje, još nema službene informacije, ali očekuje se da će to biti tijekom dana, rekla je Judnić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!