Maroko u šoku nakon tragične smrti malog Rayana, roditelji zahvalili kralju na pomoći

06.02.2022.

08:47

Autor: Hina/HRT

Roditelji dječaka Rayana

Roditelji dječaka Rayana

Foto: HTV / HRT

Maroko je u nedjelju u šoku nakon što su spasilačke ekipe pronašle petogodišnjeg dječaka mrtvog na dnu bunara. Tragičan je to završetak teške petodnevne akcije spašavanja koju je pratio cijeli svijet.

Teška sudbina malog Rayana privukla je pozornost cijelog svijeta otkako je u utorak poslijepodne pao u bunar.

- Živio kralj! Zahvaljujem svima koji su nam pomogli. Zahvalni smo za sve - i dobro i loše. Bogu pripadamo i njemu ćemo se vratiti, rekao je otac djeteta, Khaled Aourram

Tijekom operacije spašavanja s dna 32 metra dubokog bunara vlasti su upozorile da nisu znale je li još živ i upravo je kraljevska palača objavila da je pronađen mrtav.

Nakon tragične nesreće, u kojoj je Rayan Aourram izgubio život, njegovo veličanstvo kralj Muhamed VI. pozvao je sebi roditelje stradalog dječaka, stoji u izjavi kraljevskog dvora.

Do subote poslijepodne spasilačke su ekipe buldožerima i utovarivačima kopale do dubine na kojoj je dječak bio zarobljen, a zatim su počele bušiti horizontalni tunel kako bi doprle do njega sa strane.

No postupak je znatno usporen jer su spasioci morali raditi ručno kako bi izbjegli bilo kakve vibracije koje bi mogle dovesti do odrona tla na nesretnog dječaka, rekle su lokalne vlasti.

Tisuće su se ljudi okupile i u znak solidarnosti čak kampirale ispred mjesta događaja proteklih dana, gdje se napetost mogla rezati nožem.

Neki su pljeskali kako bi ohrabrili spasioce, pjevali religijske pjesme ili molili, jednoglasno ponavljali Allahu akbar (Bog je najveći).

Radnici su pokušali dječaku dostaviti kisik i vodu, no nije bilo jasno je li ih mogao iskoristiti.

Roditelji dječaka viđeni su kako hodaju uz horizontalni tunel, vidno slomljeni, prije nego što su se vratili i vozilom hitne pomoći otišli bez riječi.

Obitelj tek mora najaviti datum sprovoda, no u skladu s muslimanskom tradicijom, treba se održati uskoro.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!