MUP Srbije: Dojave o bombama u školama bile su lažne

17.05.2023.

Zadnja izmjena 15:45

Autor: HRT/D.M./T.D./Hina

Policija pred školom "Vladislav Ribnikar", arhiva

Policija pred školom "Vladislav Ribnikar", arhiva

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Dojave o podmetnutim bombama, upućene u srijedu ujutro elektroničkom poštom na adrese 115 beogradskih osnovnih i srednjih škola, bile su lažne, potvrdio je srbijanski MUP.


Policija je u svim školama obavila protudiverzijske preglede nakon kojih je utvrđeno da u školama nije bilo eksplozivnih naprava i da su dojave bile lažne.

Ministarstvo prosvjete jutros je, poslije prvih vijesti o postavljenim bombama, odlučilo da učenici i djelatnici u školama budu evakuirani, prva smjena je prekinuta do okončanja provjere, a nastava je organizirana na daljinu.

Dojave o bombama uslijedile su dva tjedna nakon nedavnog masovnog ubojstva u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", što je potaknulo na dodatnu pozornost pa je policija uputila specijalizirane timove u škole radi provjere.

U beogradskoj osnovnoj školi 13-godišnji učenik je 3. svibnja očevim pištoljem ubio osmero školskih kolega i zaštitara, a ranio šestero i nastavnicu. Jedna od ranjenih djevojčica preminula je 15. svibnja.

Dan kasnije u tri sela kod Mladenovca 21-godišnjak je iz automatskog oružja i pištolja ubio osam, uglavnom mlađih osoba, a ranio 14. Obojica počinitelja su uhićena, ubojica iz Mladenovca je priznao zločin, a 13-godišnji učenik po zakonu ne može biti kazneno odgovoran. Uhićeni su i očevi obojice ubojica i određen im je pritvor.

U Srbiji je od 8. svibnja u tijeku akcija predaje nelegalnog oružja, bez dokaza o podrijetlu i bez kaznene odgovornosti, a do utorka navečer predano je oko 20.000 komada raznog oružja, te oko milijun komada streljiva različitog kalibra i minsko-eksplozivnih sredstava. 

Dojave stigle na e-mail adrese 


Dojave su upućene školama u prigradskim naseljima Kotež, Grocka, Resnik, te u Novom Beogradu, Zemunu, na Banovom brdu, ali i središtu grada, gdje je roditelje učenika škole "Drinka Pavlović" dočekala poruka da ne dovode djecu, javili su beogradski mediji. Iz Treće beogradske gimnazije, u koju je također stigla dojava o bombi, priopćeno je da će prijepodnevna smjena biti organizirana online, a popodnevna "u skladu sa situacijom". 

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije (MUP) potvrdilo je agenciji FoNet da su "u više škola na teritoriju Beograda upućene dojave o bombama". U tijeku je provjera koju provode pripadnici protudiverzijskih ekipa MUP-a Srbije, rečeno je u MUP-u.

Ministarstvo obrazovanja priopćilo je da su dojave stigle na e-mail adrese 78 osnovnih i 37 srednjih škola u beogradskim općinama. Kako se navodi u priopćenju, zbog sigurnosti učenika i zaposlenih nastava u prvoj smjeni je prekinuta do okončanja policijskog pregleda, dok su pojedine škole već pregledane i nastava u njima se odvija bez problema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!