U Srbiji predano 6000 komada oružja i 300.000 komada streljiva

11.05.2023.

12:45

Autor: Hina/HRT/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Djordje Kojadinovic / Reuters

Tijekom prva tri dana predaje protuzakonitog oružja, na koju je, poslije dvije masovne pucnjave sa 17 ubijenih i dvadesetak ranjenih, pozvao MUP Srbije, policija je preuzela gotovo 6000 komada oružja i oko 300.000 komada streljiva različitog kalibra.

Prema priopćenju ministarstva unutrašnjih poslova, predano je 5937 komada oružja, 290.572 komada municije, te 468 komada različitih minsko-eksplozivnih sredstava.

Predaja oružja počela je 8. svibnja i trajat će do 8. lipnja nakon što je MUP pozvao građane da predaju ili pozovu policiju da preuzme neregistrirano i protuzakonito oružje te eksplozivne naprave.

U naznačenom roku oružje, streljivo i bombe mogu se predati bez posljedica i dokaza o podrijetlu, a nakon toga najavljeni su rigorozni pretresi, kontrole i oštre kazne, uključujući i zatvorske.

- Nastavit ćemo s uzimanjem nelegalnog oružja, a onda uraditi analizu i svega što je legalno i za koje građani posjeduju dozvole, izjavio je nakon prvog dana akcije srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. On je prije rekao da će u Srbiji uslijediti razoružavanje, u namjeri da se do 90 posto smanji količina oružja koje građani legalno posjeduju, izuzev lovačkog.

U beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" prošle je srijede, 3. svibnja, 13-godišnji učenik ubio je iz očeva pištolja osmero školskih kolega i zaštitara, a ranio još šestero učenika i nastavnicu. Samo dan poslije 21-godišnji mladić hicima iz automatskog oružja i pištolja usmrtio je osmero, a ranio još 14 osoba u tri sela na području beogradske općine Mladenovac.

Trinaestogodišnjak je poslije ubojstava uhićen i smješten u dječju psihijatrijsku ustanovu jer nije kazneno odgovoran, ali je njegovu ocu, koji ga je vodio u streljanu i na igre sa simuliranjem pucanja, određen pritvor do 30 dana.

Ubojstva potaknula pritisak javnosti 

Počinitelj masovnog ubojstva u selima kod Mladenovca priznao je kazneno djelo i određen mu je pritvor do 30 dana, a nakon toga je uhićen i njegov otac kojemu je zaplijenjen mali arsenal oružja od kojega za dio nije ni mogao imati dozvole.

Dva masovna ubojstva u samo dva dana potaknula su oštre pritiske javnosti da se zaustavi poticanje i toleriranje nasilja u javnom prostoru, zabrane problematični programi na dvjema privatnim provladinim televizijama koje se koriste nacionalnim frekvencijama, te da čelnici MUP-a i sigurnosne agencije (BIA) podnesu ostavke. Ministar prosvjete Branko Ružić već je odstupio pod pritiskom javnosti.

Na masovnom su se prosvjedu protiv nasilja u ponedjeljak u Beogradu i Novom Sadu okupile tisuće ljudi, prema procjenama organizatora oko 50.000, dok je srbijanski predsjednik, optužujući oporbu da manipulira skupom protiv nasilja, a zapravo "želi njegovu glavu" i smjenu vlasti, ustvrdio da ih je bilo 9000.

Vučić je svoje pristaše u međuvremenu pozvao na najveći skup ikad, najavljen za 26. svibnja u Beogradu, dan uoči zasjedanja vrha vladajuće SNS kojoj je na čelu i na kojoj su najavljene sudbonosne odluke.

Oporba i nevladin sektor koji zahtijevaju zaustavljanje nasilja u javnom prostoru za večeras su najavili novi prosvjed u Novom Sadu, a za petak u Beogradu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!