16:10 / 27.12.2018.

Autor: D.M./HRT

Mattis stopirao prodaju izraelskih F-16 Hrvatskoj?

-

-

Foto: - / -

Američki Kongres odobrio je izraelsku prodaju zrakoplova F-16 Hrvatskoj, potvrđeno je iz američkog State Departmenta.
James Mattis, američki ministar obrane, odbio je zahtjev izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da ublaži uvjete SAD-a za prodaju oružja od 500 milijuna dolara između Izraela i Hrvatske za prodaju 12 borbenih zrakoplova F-16, objavio je portal Axios, koji je prvi otkrio da postoje problemi oko dogovora SAD-a i Izraela.

- Ministar Krstičević letio u borbenom zrakoplovu F-16
- MORH: Neće se povećati cijena zrakoplova F-16
- Nakon nabavke F-16 stižu novi ugovori

SAD je od Izraela zahtijevao da uklone svoju nadogradnju iz F-16 i vrate ih u originalno stanje prije nego ih isporuče Hrvatskoj, koja prihvaća samo zrakoplove kakvi su specificirani u ponudi, dakle s izraelskom nadogradnjom. Navodno je Netanyahu prije dva tjedna od Mattisa tražio da ublaži te uvjete, no Mattis mu je odgovorio da to nije moguće, piše portal Axios. Mattis je u međuvremenu podnio ostavku zbog neslaganja s povlačenjem Amerikanaca iz Sirije.Kongres se ne protivi - na potezu State Department

Inače danas je istekao dvotjedni rok u kojem je američki Kongres mogao iznijeti primjedbe na prodaju američkih F-16 Hrvatskoj. Kongres se nije oglasio, što znači da se ne protivi prodaji američkih zrakoplova trećoj strani - Hrvatskoj.

No konačnu autorizaciju mora dati State Department. Kongres odobrava prodaju originalnih američkih zrakoplova, prije izraelskih preinaka. Upravo zbog toga već mjesecima pregovaraju američka i izraelska strana i za sada još uvijek traže rješenje. Hrvatska je voljna kupiti samo one zrakoplove koje je Izrael ponudio u prvotnoj ponudi.

MORH: RH zanimaju samo zrakoplovi kakvi su specificirani u ponudi

- Izraelu odobrenje izdaje SAD. To je dokument koji se tiče odnosa tih dviju država. Taj postupak je u tijeku. Kada SAD službeno izvijesti Izrael i Hrvatska dobije službenu informaciju o rezultatu postupka, pravovremeno ćemo obavijestiti javnost o slijedećim koracima. Hrvatsku jedino zanima da dobije onakve avione kakvi su specificirani u ponudi, stoji u odgovoru MORH-a na naš upit.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!