Cormack za HTV: Pohvale Hrvatskoj, nije lako ući u Program izuzeća

29.09.2021.

19:08

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/P.F./HRT

Maureen Cormack

Maureen Cormack

Foto: Dnevnik / HRT

Što će odluka američke administracije o ukidanju viza donijeti hrvatskim državljanima? O tome je u State Departmentu s Maureen Cormack, pomoćnicom američkog državnog tajnika, razgovarala dopisnica HRT-a Branka Slavica.

● Mogu li hrvatski državljani već putovati u SAD bez viza?

- Ne još. Procedura za svaku zemlju prilično je spora, odgovorila je Maureen Cormack, v.d. pomoćnice državnog tajnika SAD-a.

- Cilj je omogućiti Hrvatima ulazak u SAD bez viza od 1. prosinca. Sve pohvale Hrvatskoj jer nije lako ući u Program izuzeća od viza. Od osiguranja granica i protuterorističkih mjera do imigracijske politike, vaša je Vlada uložila velik trud da ovo ostvari i stoga čestitam.

● Odnosi li se to i na Hrvate koji žive izvan granica Hrvatske?

-
 To vrijedi za sve državljane Hrvatske, tj. sve koji imaju hrvatsku putovnicu. To je glavni kriterij. 

● Dakle, hrvatski državljani koji žive, primjerice, u Berlinu mogu putovati u SAD bez vize?

- Da, putuju li s hrvatskom putovnicom.

Galerija
Branka Slavica i Maureen Cormack, Foto: Dnevnik/HRT
Branka Slavica, Foto: Dnevnik/HRT

 ● Na početku ste rekli da je ovo veliki uspjeh za obje zemlje. Recite nam nešto više o tome što ova odluka znači za odnose Hrvatske i SAD-a.

- Nadamo se da će to dodatno učvrstiti naše izvrsne odnose i trgovinsku razmjenu. Ove vize olakšavaju poslovnu suradnju, kao i razmjenu studenata, iako je to druga kategorija. Hrvatska je sad primljena u Program izuzeća od viza. Hrvati su dobrodošli u SAD. Nadam se da će ljudi odsad više putovati u SAD, bilo poslom ili kao turisti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!