Božinović: U SAD bez viza najkasnije od 1. prosinca

28.09.2021.

16:30

Autor: V.G./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Borna Filic / PIXSELL

Svi hrvatski državljani će najkasnije od 1. prosinca moći putovati u SAD bez viza, objavio je u utorak poslijepodne na svom twitter profilu potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Zahvaljujem u ime Vlade RH Robertu Silversu, podtajniku Ministarstva domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država, koji me upravo obavijestio o službenom ulasku Republike Hrvatske u Program izuzeća od viza.

- Svi hrvatski državljani će najkasnije od 1. prosinca moći putovati u SAD bez viza. Ovo je završetak dugog puta pregovora i evaluacija, ali prije svega nastavak i jačanje strateškog partnerstva naših država, objavio je Božinović.

U izjavi za Hinu Božinović je ocijenio da izuzeće od viza predstavlja veliko postignuće, potvrdu strateškog partnerstva i povjerenja, ali i predanog rada.

- No, najveću vrijednost ove odluke u konačnici će osjetiti hrvatski građani koji će imati veću slobodu putovanja". To će također, dodao je Božinović, pridonijeti i gospodarskoj suradnji.

Vijesti o službenom ulasku Hrvatske u program izuzeća od viza za SAD Silvers je Božinoviću prenio u telefonskom razgovoru.

- Američki sugovornik zahvalio je pritom timovima koji su sudjelovali u višegodišnjem predanom radu i zaslužni su za ovo postignuće, kazao je Božinović.


Plenković pozdravlja odluku SAD-o izuzeću Hrvatske iz viznog režima

Premijer Andrej Plenković je u utorak pozdravio odluku američkog Ministarstva domovinske sigurnosti o uvrštavanju Hrvatske u program izuzeća od viza, ocijenivši da će to dodatno snažiti veze između dvije zemlje.

- Pozdravljam odluku američkog Ministarstva domovinske sigurnosti o uvrštavanju Hrvatske u Program izuzeća od viza, napisao je Plenković na Twitteru.

Najveću korist će, dodao je šef vlade, imati hrvatski državljani koji će bez viza moći putovati u SAD, ocijenivši također da će izuzeće Hrvatske iz viznog režima, koje je bilo jedno od vanjskopolitičkih prioriteta hrvatske vlade, pridonijeti još snažnijim vezama između dvije zemlje.

- Realizacijom ovog vanjskopolitičkog prioriteta dodatno ćemo snažiti veze Hrvatske i SAD-a, tvitao je premijer Plenković.

Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a je ranije priopćilo da je ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas u koordinaciji s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u utorak Hrvatsku uvrstio na popis država sudionica tzv. Programa izuzeća od viza (VWP).

Prema priopćenju, najkasnije 1. prosinca, Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) će omogućiti hrvatskim državljanima da se prijavljuju za poslovna ili turistička putovanja u trajanju do 90 dana bez ishodovanja vize, dodaje se u priopćenju.

- Današnje uvrštavanje Hrvatske u Program izuzeća od viza važno je priznanje zajedničkih ekonomskih i sigurnosnih interesa naših dviju zemalja, izjavio je Mayorkas.

Mayorkas je čestitao Hrvatskoj što je postala 40. članica VWP-a nakon što je ispunila stroge kriterije.

- Radujem se nastavku naše bliske suradnje na ključnim prioritetima, dodao je Mayorkas.

Da će svi hrvatski državljani najkasnije od 1. prosinca moći putovati u SAD bez viza objavio je u utorak poslijepodne na svom Twitter profilu i potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

O službenom ulasku Hrvatske u Program izuzeća od viza obavijestio ga je u telefonskom razgovoru Robert Silvers, podtajnik Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a.

Program izuzeća od viza je sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost, navodi se u priopćenju iz Washingtona.

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, pojašnjava se u priopćenju. Dodaje se i kako postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.


Grlić Radman: ukidanje viza hrvatskim građanima za SAD "novo je priznanje"

Ukidanje viza hrvatskim građanima za ulazak u Sjedinjene Države "novo je priznanje" 30 godina od priznanja države Hrvatske i sada se očekuje potpisivanje Zakona o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, rekao je u utorak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

N
akon 30 godina priznanja Republike Hrvatske to je "novo priznanje", rekao je ministar komentirajući objavu američkog Ministarstva domovinske sigurnosti o uvrštavanju Hrvatske u program izuzeća od viza.

Prošlo je točno godinu dana otkad je završila fiskalna godina u Sjedinjenim Državama i do tada je Hrvatska morala podnijeti dovoljan broj kvalificiranih aplikacija, što znači da je broj odbijenih viza morao biti ispod tri posto, podsjetio je. 
Time je Hrvatska stekla kvalifikacije za oslobađanje od viznog režima uz ispunjenje još nekih manjih uvjeta, primjerice o sigurnosti u zračnom prometu, rekao je.

Novi korak koji obje zemlje brzo očekuju je potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, čime će se olakšati poslovna komunikacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!