07:13 / 26.01.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Meksički novinari pokreću prosvjede u 28 gradova zbog ubojstava novinara

Prosvjedi

Prosvjedi

Foto: Jorge Duenes / REUTERS

Meksički novinari pokreću u utorak prosvjede širom zemlje u 28 mjesta i gradova kako bi osudili nedavna ubojstva troje novinara i zatražili da se prestane s nekažnjenim ubijanjem njihovih kolega.  

Planirani prosvjedi organizirani su nakon ubojstva iskusne novinarke Lourdes Maldonado, koje se zbilo u nedjelju, tri godine nakon što je ona postavila pitanje o ubojstvima predsjedniku države Andresu Manuelu Lopezu Obradoru te izjavila da i sama strahuje za svoj život.

Meksiko je jedna od najopasnijih država za novinare, a između 2000-2021. ubijeno je 145 novinara, objavila je nevladina skupina Članak 19.

Meksičke novinarske udruge izjasnile su se za održavanje skupova, koji će se poklopiti s internetskim prosvjednim kampanjama. 

- Hitno je potrebno da država i savezne vlasti spriječe napade, zaštite novinare kada su oni žrtve i s dužnom pažnjom istraže zločin protiv medija, naveo je Članak 19. 

Ubojstvo Lourdes Maldonado u gradu Tijuani, na sjeveru zemlje u blizini granice, gdje je godinama radila kao novinarka, uslijedilo je nakon prethodnih ubojstava još dva meksička novinara koja su se dogodila ovog mjeseca.

Lopez Obrador, koji se nalazi na udaru kritika zbog toga što ne poduzima dovoljno kako bi zaštitio novinare, rekao je da će vlada ispitati i "raščistiti ovaj zločin kako bi se spriječila daljnja ubojstva novinara".

Njegovi kritičari pak tvrde da je Lopez Obrador propustio ispuniti obećanja o smanjenju nasilja, borbi protiv duboko ukorijenjenog organiziranog kriminala ili pak smanjenju nekažnjavanja. Meksički predsjednik je priznao da su kriminal i nasilje proizvodi kronične korupcije i nejednakosti koje vladaju u Meksiku. 

Europska unija izrazila je svoju zabrinutost izostankom rezultata pokrenutih istraga povezano s ubojstvima novinara. Bruxelles je ponovno pozvao Meksiko da napravi sve što može kako bi učinkovito zaštitio novinare. Reagirao je i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres koji je poručio da UN "poziva meksičke vlasti da pojačaju zaštitu novinara". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!