Merkel na kritiku Zelenskog odgovorila da stoji uz odluke NATO- a iz 2008.

04.04.2022.

14:03

Autor: I.Z./HRT/Hina

Merkel na kritiku Zelenskog odgovorila da stoji uz odluke NATO

Merkel na kritiku Zelenskog odgovorila da stoji uz odluke NATO

Foto: Fabrizio Bensch / REUTERS

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel stoji uz odluku NATO-a iz 2008. da ne prihvati Ukrajinu kao članicu saveza, odgovarajući tako na kritiku njezine politike prema Rusiji tijekom 16 godina na dužnosti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je Merkel i tadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja kazavši da su njihove odluke na samitu NATO-a 2008. primjer neuspjeha politike prema Rusiji koja je pridonijela današnjem sukobu.

- Bivša njemačka kancelarka dr. Angela Merkel ustraje pri svojim odlukama vezanima uz samit NATO-a 2008. u Bukureštu, citira njemačka novinska agencija dpa izjavu osobe zadužene za medije.

- Bivša kancelarka potpuno podržava napore savezne vlade i međunarodne zajednice koje stoje uz Ukrajinu kako bi stale na kraju barbarstvu koje provodi Rusija i ratu protiv Ukrajine, dodaje se u izjavi.

Ukrajina je 2008. zatražila pristup NATO-u a što su, prema nekim informacijama, blokirali Sarkozy i Merkel.

U konačnoj izjavi sa samita, Ukrajini je obećano članstvo, ali bez vremenskog okvira za otvaranje akcijskog plana za članstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!