Poljska proglasila pobjedu: Bjelorusija odvozi migrante s granice

17.11.2021.

21:33

Autor: T.V./HRT/Hina

Iračko veleposlanstvo u Moskvi priopćilo je da je 200-tinjak Iračana iskazalo želju da se vrate kući

Iračko veleposlanstvo u Moskvi priopćilo je da je 200-tinjak Iračana iskazalo želju da se vrate kući

Foto: Maxim Guchek/BelTA / via Reuters

Bjelorusija je počela prevoziti migrante s graničnog prijelaza Kuznica-Bruzgi s Poljskom, objavila je u srijedu poljska vlada, istaknuvši kako se čini da se bjeloruske vlasti, koje organizirano dovode migrante do granice, povlače.

- Primio sam informaciju da je Lukašenko osigurao prve autobuse za migrante da odu. Šator kod Kuznice se prazni, kazao je državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova za televiziju Republika. Čini se da je Lukašenko izgubio svoju bitku za granicu, dodao je.

Dmitrij Ševcov, glavni tajnik bjeloruskog Crvenog križa, rekao je za dpa na graničnom prijelazu da nekoliko autobusa odvozi migrante s granice. Ševcov kaže da ih se vodi u obližnji dječji kamp za odmor.

- Međutim, većina migranata ostala je u šatoru i skladištu blizu granice, dodao je.

Granični policajci navode da su autobusi do Minska organizirani i za migrante koji se žele vratiti u Irak. Trenutno je nejasno kada će ti autobusi krenuti.

Tisuće migranata, većinom iz Iraka i Afganistana, pokušava iz Bjelorusije ući u Poljsku, što je dovelo do humanitarne krize na istočnoj granici Europske unije.

EU optužuje Lukašenka da je namamio očajne ljude u Bjelorusiju i da ih prevozi do granice s Poljskom, gdje su zatočeni u hladnim uvjetima, bez skloništa i s malo hrane. Bruxelles kaže da Minsk koristi migrante kao pijune u hibridnom ratu protiv Europske unije zbog nepriznavanja proglašene Lukašenkove pobjede na predsjedničkim izborima prošle godine, koju oporba ne priznaje, i sankcija zbog represije nad prosvjednicima.

Oko tisuću migranata provelo je noć u skladištu, nakon sukoba s poljskim snagama na granici u utorak.

Bjeloruska državna novinska agencija Belta objavila je fotografije odraslih i djece u dvorani s dekama i vrećama za spavanje. Belta je također objavila fotografije migranata na otvorenom oko logorske vatre.

Ured bjeloruskog predsjednika u srijedu je objavio kako se Lukašenko dogovorio s njemačkom kancelarskom Angelom Merkel da će razgovarati s Europskom unijom o krizi. Njemačka strana za sada nije potvrdila dogovor.

Unija je pokušala pritisnuti zemlje iz kojih dolaze migranti i zrakoplovne kompanije da zaustave migrantske tokove prema Minsku.

U međuvremenu je poljski parlament usvojio u srijedu zakon kojim je omogućena privremena restrikcija kretanja i pristupa medijima području uz granicu.

Trenutno se izvanredno stanje odnosi na pojas od tri kilometra uz granicu s Bjelorusijom, ali ta odredba ističe 2. prosinca i ne može biti produžena. Po novom zakonu poljski ministar unutarnjih poslova može svim osobama, koje nisu mještani, zabraniti ulaz u granično područje ako je situacija opasna. O iznimkama, pogotovo za novinare, odlučuje lokalni zapovjednik i granična služba. Nakon što je izglasan u donjem domu Sejmu, o zakonu će glasati senatori koji mogu predložiti amandmane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!