Milanović: Daytonski sporazum vrlo važan, Hrvatska će ga braniti

25.03.2023.

Zadnja izmjena 18:29

Autor: HRT/Hina

Milanović u Derventi

Milanović u Derventi

Foto: Ured predsjednika / HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 31. obljetnice osnutka 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa koju je odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog te poručio da je Daytonski sporazum i dalje vrlo važan i da će ga Hrvatska braniti.

- Odlikovao sam 103. brigadu HVO-a zato što to zaslužuje i zato jer je njihov doprinos nezaboravan, velik. Teško ga je opisati riječima. Poginulo je 650 ljudi. Poginulo je preko 100 vaših suboraca muslimanske vjeroispovijesti, Muslimana - danas bi se zvali Bošnjaci, poručio je Zoran Milanović u obraćanju u kripti Crkve sv. Jurja u kojoj je prethodno nazočio svetoj misi.

Daytonski sporazum neke je obradovao, a neke razočarao, "ali drugačije nije išlo", ocijenio je hrvatski predsjednik.

- Mislim da je bitno radi hrvatske povijesti da neke stvari podvučemo i zaključimo ako je to moguće. Po hrvatskim kuloarima, kavanama, birtijama, političkoj čaršiji, zagrebačkom korzu kada se spomene Posavina onda će većina ljudi, a naročito oni koji s tim veze nemaju, reći to je bila izdaja, kazao je Milanović.

On to tako ne vidi i smatra čudom da se Posavina i Derventa branila nekoliko mjeseci. Milanović smatra da su to bile nužne i jedine ispravne odluke.


- Daytonski sporazum i dalje je vrlo važan jer čuva i jamči ravnotežu i BiH i status Hrvata, rekao je Milanović i poručio "Tko god ga dira i zanosi se idejom da nešto majstoriše oko njega, nije na našoj strani i mi ćemo se suprostaviti".

Priznanje Red Nikole Šubića Zrinskog kojim je odlikovao 103. brigadu HVO-a Derventa, Milanović je predao predsjedniku Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata 103. brigade HVO-a Derventa Marinku Nikolašu i ratnom zapovjedniku brigade Mati Bilonjiću, a oni su njemu poklonili glazbeni instrument posavskih Hrvata, šargiju.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora govorio je saborski zastupnik Josip Šarić poručivši kako je 103 brigada HVO-a Derventa sa 650 poginulih, 40 nestalih i 200 ranjenih pripadnika, jedna od najviše postradalih hrvatskih postrojbi u Domovinskom ratu te je njezino ime upisano zlatnim slovima u povjesnicu Domovinskog rata.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, general Marinko Krešić naveo je podatak da je prije Domovinskog rata u Derventi živjelo 24.000 Hrvata, a danas ih je u tome gradu tek oko 2.200.

Prije svečanosti, predsjednik Milanović bio je na svetoj misi u Crkvi sv. Jurja te položio vijenac i upalio svijeću podno spomenika poginulim pripadnicima 103. brigade HVO Derventa na rimokatoličkom groblju. Također je odao počast pripadnicima te postrojbe muslimanske vjeroispovijesti polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na mezarju Derventa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!