Jakov Milatović stupio na dužnost predsjednika Crne Gore

20.05.2023.

Zadnja izmjena 19:38

Autor: Hina/HRT

na inauguraciji su se okupili čelnici iz regije

na inauguraciji su se okupili čelnici iz regije

Foto: Ured predsjednika / HTV

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položio je prisegu u parlamentu i stupio na dužnost. Na inauguraciji je bio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

"Zaklinjem se da ću dužnost predsjednika vršiti odgovorno, časno, savjesno, pravedno i nepristrano, po ustavu i zakonu Crne Gore", riječi su prisege kojom je novi crnogorski predsjednik Jakov Milatović u subotu preuzeo dužnost. Milatović je u proeuropskom govoru rekao da dužnost preuzima u povijesnom trenutku, najavivši da će biti generator dijaloga za postizanje konsenzusa i ubrzanja europskog puta Crna Gore.

- Moja misija je Crna Gora jednakih šansi za sve građane u kojoj su vrijedan rad i obrazovanje glavni faktori za uspjeh u životu. Bit ću kohezivni faktor u zajedničkoj borbi za bolju Crnu Goru. Izgradnja demokratskih institucija zadatak je svih, rekao je Milatović.


Nakon sjednice parlamenta održana je ceremonija svečanog vojnog pozdrava na platou ispred zgrade parlamenta. Ovo je prvi put od 1998. da inauguracija predsjednika nije održana u Cetinju, gdje se tradicionalno polaže prisega pred poslanicima, predstavnicima diplomatskog zbora i gostima.


Na inauguraciji je bila većina čelnika susjednih zemalja, uključujući hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. Došao je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić, predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albanije Bajram Begaj. Na svečanosti je bio i dosadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović

Milatović i Milanović

Milatović i Milanović

Foto: Ured predsjednika / HTV

Predsjednik Milanović nakon svečane inauguracije, na kojoj je stajao odmah do novog crnogorskog predsjednika i njegove supruge, iz Podgorice je otišao u posjet hrvatskoj manjini u Crnoj Gori.

O posjetu je u središnjem Dnevniku HTV-a uživo izvijestila novinarka HRT-a Sandra Lacković.

- Moram naglasiti da se Crna Gora nalazi u jednoj vrlo specifičnoj situaciji. Sutra slavi 17. obljetnicu neovisnosti, a zemlja nikad tako duboko nije bila podijeljena, pa čak i polarizirana na dvije strane. Dakle, s jedne strane, oni koji se zalažu za suverenu, samostalnu, europsku Crnu Goru, a nasuprot njih oni koji su prosrpski pa i proruski orijentirani. Tako da, eto i ovaj današnji govor novoizabranog predsjednika, njegov hrvatski kolega, okarakterizirao je kao proeuropski, rekla je Lacković.

- Međutim, gdje će i kako će krenuti Crna Gora, znat će se sigurno nakon izvanrednih parlamentarnih izbora koji će se održati 11. lipnja, koji su iznimno bitni i za opstojnost hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Tako da je i to bila jedna od tema razgovora hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića sa predsjednicima Hrvatske zajednice ovdje u Donjoj Lastvi. Stranka Hrvatska građanska inicijativa na te predstojeće izbore izlazi sa svojom listom, njihov nositelj je Adrijan Vuksanović. Predsjednik Milanović pozvao je sve Hrvate Crne Gore da glasaju za tu listu jer na taj način mogu prijeći izborni prag i na taj način mogu ući u parlament Crne Gore. Riječ je o stranci koja je oduvijek imala svoj europski put i koja se uvijek zalagala za suverenu i neovisnu Crnu Goru, istaknula je.

- Inače, trenutačno u Crnoj Gori ima oko 6.000 Hrvata, oni predstavljaju 1% sveukupnog stanovništva, tako da je iznimno bitno da ponovno postanu parlamentarna stranka, da ponovno imaju svoga predstavnika u Skupštini Crne Gore. Hrvati su se predsjedniku zahvalili na potpori i iznimno su zadovoljni jednom sveobuhvatnom potporom koju imaju sa svih razina vlasti iz Hrvatske, izvijestila je Lacković.

video thumb

Uvjerljiva pobjeda u drugom krugu

Milatović je, kao kandidat pokreta Europa sad, u drugom krugu predsjedničkih izbora 2. travnja pobijedio Milu Đukanovića osvojivši 60 posto glasova. Od obnove neovisnosti 21. svibnja 2006. dužnost predsjednika Crne Gore obavljao je Filip Vujanović, koji je bio izabran na predsjedničkim izborima 2008. i 2013., te Milo Đukanović koji je izabran 2018.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!