Musić: Očekujem da će odnos Crne Gore i Hrvatske biti prijateljski

03.04.2023.

20:00

Autor: Nikolina Ćosić/Mladen Sirovica/IMS/R.S./I.Z./HRT

Što očekivati od novog predsjednika Crne Gore?

Što očekivati od novog predsjednika Crne Gore?

Foto: Dnevnik / HRT

S osvojenih 60 posto glasova na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori pobijedio je Jakov Milatović. Izbor novog predsjednika Crne Gore za HRT prokomentirao je Aleksandar Musić, politički savjetnik. 

Aleksandar Musić, politički savjetnik, objasnio je što za Crnu Goru znači dolazak Jakova Milatović na mjesto predsjednika. 

- U vanjskopolitičkom smislu Crna Gora će ostati na putu euroatlantskih integracija no ne nužno zato što je Milatović ovakav ili onakav nego zato što su Amerikanci stali iza njega prepoznali su Europu kao novu snagu na obzoru i odigrali svoje karte na nju, dodao je. 

Osvrnuo se i na unutarnju političku situaciju i Crnoj Gori i rekao da tu postoji veliki upitnik. 

- S jedne strane tu je projekt Otvorenog Balkana koji neki brane ekonomskom pričom i ekonomskom računicom, a ja mislim da na kraju dana to je potencijalno kukavičje jaje. Postoji razlog zašto je baš režim u Beogradu plasirao taj projekt. S druge strane tu će biti na testu sam Milatović, hoće li državnički braniti Crnu Goru i crnogorsko u odnosu prema Joanikiju Mićoviću koji pod plaštom crkvenog i duhovnog igra jednu prizemnu, konkretnu, ideološku, političku utakmicu u Crnoj Gori na dugi rok. Naravno da će tu biti puno razbacivanja pojmovima eliminacije podjela, svi će se tu par tjedana voljeti, ali imajte na umu da ova idila koju ste gledali na pozornici u pobjedničkom stožeru "Evrope sad!" će vrlo brzo nestati zato što jedni druge izjedaju, objasnio je Musić. 

- Politički i marketinški gledano DPS je u ovoj kampanji imao referendumsku atmosferu protiv sebe što nizom loših kampanja u posljednje tri godine, nije uspio zaustaviti taj val. To znači da su se u taj brod ukrcali svi koji su protiv DPS-a iz nekog razloga. Tu je bilo sirotinje, bilo je mladih, neodlučnih, pasivnih, razočaranih, prosvjednih i antisistemskih birača. Bilo je i ljudi koji glasaju identitetski protiv DPS-a, smatraju se Srbima i koriste srpske nacionalne simbole, a povrh svega da se ne lažemo bilo je četnika, dodao je. 

Musić je istaknuo da je ovo politički kraj Mile Đukanovića i da je pitanje hoće li ostati negdje u savjetodavnoj ulozi. Osvrnuo se i na odnos Crne Gore i Hrvatske. 

- Hrvatska je unutar Crne Gore samom prirodom stvari veto igrač. U tom smislu Crna Gora ili bilo koja njezina vlast se neće zamjerati Hrvatskoj. Trenutna izvršna vlast u Hrvatskoj jako dobro kotira u najvišim krugovima europske politike, u tom smislu očekujem da će odnos biti prilično prijateljski. To istovremeno ne znači da se Hrvatska ne bi trebala snažnije angažirati u pitanju crnogorskih Hrvata zato što su mnoge stvari Hrvatskoj i hrvatskoj politici prošle ispod radara u protekle 3 godine, rekao je Musić. 

video thumb

Hrvatska vlada i političari od Milatovića očekuju proeuropski put


Reakcije na izbor novog crnogorskog predsjednika nižu se i u našoj zemlji. Hrvatska vlada i političari od Jakova Milatovića očekuju proeuropski put koji zagovara posljednjih godina, no sjenu na to baca velika prosrpska podrška koja je pratila njegovu kampanju.

Hoće li se Jakov Milatović držati predizbornih obećanja o europskom putu - ne zanima samo crnogorski narod - nego i hrvatsku Vladu. Potpredsjednik Oleg Butković smatra - stabilnost te zemlje važna je za cijelu regiju.

- Oni su članica NATO-a i na putu su da uđu u Europsku uniju. I sve ono što ne bi bilo u tom pravcu i u tom usmjerenu neće biti dobro ni za Crnu Goru, ni za ostatak regije, ali sad to je na njima. Mi poštivamo naravno te izbore, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Zajednica Hrvata u Crnoj Gori favorizirala je, sada poraženog, Milu Đukanovića.

- I naravno ono što Hrvatska želi vidjeti je kako će se politika novog predsjednika reflektirati na položaj i status hrvatske manjine u Crnoj Gori, dodao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Nije tajna da su Milatovića na izborima podržale prosrpske stranke i mediji te da ima potporu Srpske pravoslavne crkve.

- Naravno da mi nije bilo drago vidjeti i čuti potpore koje su dolazile od strane određenih političkih opcija i lidera oporbe iz Srbije, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved.

U tome se s vladajućima, uglavnom, slažu i oporbeni zastupnici.

- Nadam se da neće se ići ovom u smjeru, da će se novi predsjednik zalagati da svi oni koji sada žive u Srbiji, a porijeklom su iz Crne Gore, dobiju pravo glasa, to će u potpunosti izmijeniti političku sliku Crne Gore, naglasio je Klub zastupnika Mosta Nikola Grmoja.

SDP-ov Arsen Bauk smatra da bi Milatović svoje političko stajalište trebao pokazati u aktualnim političkim pitanjima.

- Očekujemo da onda slijedi i politiku Europske unije primjerice prema Rusiji, a kako će vlada Crne Gore ubuduće izgledati definirat će parlamentarni izbori, ne predsjednički, rekao je Klub zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

Hoće li naziv stranke Europa sada biti nit vodilja Jakova Milatovića, tek ćemo vidjeti.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!