Predsjednik Milanović ide na pogreb kraljice Elizabete

13.09.2022.

13:33

Autor: Hina/HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović bit će na pogrebu kraljice Elizabete II. u ponedjeljak u Londonu, potvrđeno je iz njegova ureda.

Očekuje se da će na pogreb doći stotine šefova država i vlada i drugih državnika iz cijelog svijeta te nekoliko europskih kraljica i kraljeva.

Pogrebu će prisustvovati američki predsjednik Joe Biden, potvrdili su dužnosnici. Bijela kuća je objavila da će Biden doći sa suprugom Jill.

Kraljica Elizabeta II. bit će pokopana 19. rujna. Ispraćaj bi trebao početi u podne po srednjoeuropskom vremenu u Westminsterskoj opatiji u Londonu. Britanci će dobiti još jedan slobodan dan.

Dostojanstvenici će u Westminstersku opatiju putovati u autobusima s pratnjom, a "zbog strogih sigurnosnih i cestovnih ograničenja" od njih će se tražiti da ne idu svojim privatnim državnim vozilima, navodi se u dokumentima koje je vidio Politico.

Politico je izvijestio da će samo šefovi država i njihovi supružnici ili partneri biti pozvani na pogreb 19. rujna zbog ograničenog prostora u povijesnoj građevini.

I članovi europskih kraljevskih obitelji navodno će doputovati u London na sprovod, uključujući one iz Španjolske, Belgije, Norveške, Danske, Švedske i Nizozemske.

Posljednje počivalište kraljice Elizabete II. bit će u kapeli svetog Jurja u Windsoru, pokraj istoimenog kraljevskog dvorca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!