Hrvatski vojnici na Kosovu s Milanovićem jeli bakalar za Badnjak

24.12.2021.

07:54

Autor: HRT/Hina

Milanović u posjetu hrvatskim vojnicima na Kosovu

Milanović u posjetu hrvatskim vojnicima na Kosovu

Foto: Ured Predsjednika RH / HRT

Dvodnevni službeni posjet Republici Kosovu predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović završio je u Peći, u Kampu "Villaggio Italia“ susretom s predstavnicima Hrvatske vojske koji se nalaze na Kosovu u sklopu NATO operacije KFOR. 

Predsjednik Zoran Milanović Badnji je dan proveo s hrvatskim vojnicima na Kosovu, koji su ondje u sklopu međunarodne misije potpore miru.

Željko Rajić za Dnevnik HRT-a izvijestio je kako je predsjednik Milanović nakon što je objavljeno da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pozitivan na koronavirus, predsjednik se testirao u Prištini i nalaz je bio negativan, tako da je službeni posjet mogao biti nastavljen.

Ujutro je u kampu KAFOR-a ovdje u Prištini razgovarao s glavnim zapovjednikom međunarodnih snaga, no glavni je događaj bio odlazak u KAFOR-ov kamp u Peć gdje se nalaze pripadnici 36. kontingenta Hrvatske vojske, javio je Raić.

Bakalar je specijalno iz Splita dolazio jer u Zagrebu nije bilo dovoljno kvalitetnog. Ispričavam se svojim sunarodnjacima ako smo ih oštetili, ali bio je senzacija. A odgovorna osoba se preziva Horvat, dakle nije Dalmatinac, kazao je Milanović novinarima na kraju svog posjeta hrvatskim vojnicima.

Čestitajući Božić hrvatskim vojnikinjama i vojnicima, predsjednik Milanović rekao je: "Drago mi je da sam danas ovdje, da vidim gdje ste i da se još dodatno uvjerim kako ovo ima smisla i koristi i za Hrvatsku i za vas“.

Uoči odlaska u Kamp „Villaggio Italia“, Milanović se susreo se s pripadnicima Hrvatske vojske u Kampu "Film City“ u Prištini. U Zapovjedništvu KFOR-a predsjednik Milanović održao je sastanak sa zapovjednikom NATO operacije KFOR general-bojnikom Ferencem Kajarijem koji je istaknuo doprinos hrvatskih vojnikinja i vojnika u obavljanju svojih zadaća u očuvanju mira i sigurnosti na Kosovu.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku su bili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske gp Boris Šerić, predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Kosovu Danijela Barišić.

Galerija
Milanović u posjetu hrvatskim vojnicima na Kosovu, Foto: Ured Predsjednika RH/HTV
Milanović u posjetu hrvatskim vojnicima na Kosovu, Foto: Ured Predsjednika RH/HRT Milanović u posjetu hrvatskim vojnicima na Kosovu, Foto: Ured Predsjednika RH/HRT

U kampu Villaggio Italia nalazi se većina hrvatskih vojnika iz misije KFOR. Hrvatski kontingent na Kosovu je ojačan. U njemu se umjesto dosadašnjih 40 nalazi čak 130, među kojima je i šest žena, javio je za Dnevnik u podne Željko Raić. Potvrdio je kako se predsjednik Milanović jučer navečer testirao na koronavirus i da je nalaz negativan. 

 'Nisam tu po sili dužnosti, nego zato što želim'

U izjavi novinarima Zoran Milanović je kazao kako se u posjet vojnicima ne dolazi 'po sili dužnosti' nego zato što se to želi. Posjet je bio planiran još prije dva mjeseca, dodao je. Kazao je kako je sigurnosna situacija na Kosovu "stabilna ali fragilna", međutim smatra kako do ne može doći do ozbiljnog sukoba. Onaj dio Kosova koji je pod Prištinom je stabilnan, predvidiv. Znaš s čim računaš, i iz perspektive NATO-a takvu bi članicu primio", zaključio je Milanović. 

U sklopu misije KFOR-a na Kosovu je trenutno 135 hrvatskih vojnika i šest vojnikinja, što je najbrojnija hrvatska misija nakon Afganistana.


Kamp Villaggio Italia, s kojeg se pruža pogled na Prokletije i Peć, zadužen je za sigurnost zapada Kosova. Pod talijanskim je zapovjedništvom, a hrvatski su vojnici, njih stotinjak među brojnijima u kampu veličine 85 nogometnih igrališta, uz talijanski, austrijski i slovenski kontingent.


Vojnici se rotiraju svakih šest mjeseci, a najbrojniji su Slavonci, pogotovo nakon što je 25. studenog na Kosovo stigla satnija iz 1. Oklopno mehanizirane bojne 'Sokolovi'. U Kampu Villaggio Italia hrvatski su vojnici smješteni u dva stambena objekta. Sobe su za četvero vojnika, a svaki objekt ima zajedničku dnevnu sobu.


Pukovniku Krešimiru Tušeku, zapovjedniku 36. Hrvatskog kontingenta u sklopu KFOR-a, ovo je treći Božić koji će provesti izvan Hrvatske u vojnoj bazi. Prva dva puta je to bilo u vojnoj bazi u Kabulu.


Nije mi prvi put, malo je teže. Naravno da ti nedostaju obitelj, djeca, moji najbliži, ali vojnici smo, rekao je za Hinu.


Istaknuo je da je posjet Milanovića veliko uzbuđenje i velika stvar za stacionirane vojnike.


Kao vojnici, kao profesionalci, spremili smo se na vrijeme u potpunosti, kazao je.


Predsjednik Milanović prvo se sastao sa zapovjednikom kampa pukovnikom Andreom Bertazzom, nakon čega su mu hrvatski, talijanski, slovenski, austrijski, sjevernomakedonski i moldavski vojnici, predstavili oružje i vojnu opremu koju koriste.


Možete li proći s time da ne razrušite pola grada?, dometnuo je Milanović hrvatskom vojniku koji mu je pokazivao MRAP. Za Mercedesov je pak džip koji koristi Hrvatska vojska kazao je da je idealan za lov.


Na kraju posjeta je zaključio da je situacija u kampu odlična i da je ovo dobro vidjeti da bi se čovjek uvjerio da to sve ima smisla.


Istaknuo je da stacionirana Hrvatska vojska paradoksalno čuva Pećku patrijaršiju i manastir u Visokim Dečanima remek-djela srednjovjekovne srpske sakralne arhitekture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!