Milanović u službenom posjetu Čileu

09.12.2022.

Zadnja izmjena 19:30

Autor: HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HRT / HTV

Predsjednik Republike Zoran Milanović u prvom je službenom posjetu Južnoj Americi. Posjet Čileu započeo je u gradu Antofagasti. Ondje će biti tjedan dana, a planiran je i susret s predsjednikom Gabrielom Borićem, koji je na vlasti od ožujka.

Suretom s Karen Behrens, izaslanicom predsjednika Republike Čilea u regiji Antofagasta, predsjednik Zoran Milanović počeo je posjet toj državi. Ondje živi oko 200.000 građana hrvatskog podrijetla. Na sjeveru države je brojna hrvatska zajednica.

Iako su se u Antafagaso, rudarski grad, Hrvati počeli doseljavati još od sredine 19 stoljeća, do danas se ondje zadržala hrvatska kultura i hrvatski običaji. Postoji hrvatski dom, djeluje i hrvatski sportski klub, nekoliko folklornih skupina, a hrvatski tragovi vidljivi su svugdje u gradu. Androniko Lukšić ondje je počeo graditi svoje poslovno carstvo. Njegova obitelj najbogatija je u Čileu. U hrvatski turizam investirali su oko pola milijarde eura, kazao je novinar Miro Aščić javljajući se za HTV iz Čilea.

Predsjednik Milanović je u hrvatskom klubu Sokol, kojega su ondje Hrvati sagradili prije skoro 100 godina, pogledao nogometnu utakmicu između Hrvatske i Brazila, dodaje Aščić. 

Ovdje se ne dolazi svaki dan, svake godine. Već sam dolazio u Čile, ali nikada ovdje, kazao je Milanović i pritom podsjetio na hrvatske korijene čileanskog predsjednika države Gabriela Borića i predsjednika Zastupničkog doma Čilea Vlade Mirosevica.

Mira Martinec, veleposlanica Republike Hrvatske u Čileu, izjavila je da je svakako važno reći da će predsjednik Republike prilikom posjeta imati i sastanke s prestavnicima u tim krajevima, prestavnicima predsjednika Gabriela Borića te s gradonačelnicima i s odgovarajućim visokim dužnosnicima u svakom od tih gradova.

Hrvati u Čileu ostvarili su nevjerojatne uspjehe

Predsjednik Milanović izjavio je da su Hrvati u Čileu ostvarili nevjerojatne uspjehe zahvaljujući onome što su naučili doma, u Dalmaciji odakle su se prvi hrvatski migranti u 19. stoljeću otisnuli na dalek put u tu južnoameričku zemlju.

Prvi hrvatski migranti krenuli su u Čile prije 160 godina, pritisnuti siromaštvom uz obalu Jadranskog mora. Kasnije su uslijedila još dva iseljenička vala u južnoameričke zemlje, potaknuta gospodarskim i političkim razlozima.

- Dobro se oni ovdje snalaze...Ovo je zemlja u kojoj su Hrvati ostvarili nevjerojatne uspjehe, sačuvali su običaje i taj identitet nije bio ugrožen, jako su uspješna zajednica, rekao je novinarima Milanović. 

- To su doma naučili. Oni koji su išli među prvima dolazili su spremni na uspjeh s osnovnim alatom kojeg su stekli doma, u Dalmaciji. U Hrvatskoj i na Braču je sada standard bolji nego ovdje. Nevjerojatno je na koju su avanturu i rizik bili spremni ovi ljudi i radili su za sebe, dodao je predsjednik.

Po njegovim riječima, ta priča o Dalmatincima, u pravilu mladim muškarcima, koji su sami išli na kraj svijeta je nevjerojatna priča povijesti jednog malog naroda kao što su Hrvati.

Sastanak s izaslanicom predsjednika Čilea

Predsjednik Milanović i izaslanica predsjednika Čilea razgovarali su o položaju i ulozi Hrvata u regiji Antofagasta, pri čemu je izaslanica Behrens istaknula veliki doprinos Hrvata za razvoj ove regije kako u prošlosti, tako i danas. Dodala je kako Hrvati, odnosno njihovi potomci imaju veliki ugled i utjecaj. Procjena je kako potomci Hrvata čine oko četvrtine stanovnika Antofagaste. Isto tako, razgovarali su i o funkcioniranju regionalne i lokalne vlasti u Antofagasti.

Na današnjem sastanku uz izaslanicu Karen Behrens sudjelovali su regionalni predstavnici državnih ministarstava; Glavnog tajništva Vlade, ministarstva pravosuđa, ministarstva rudarstva, ministarstva stanovanja, ministarstva prometa i ministarstva energetike.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku u Uredu izaslanice Predsjednika Čilea u Regijij Antofagasta bili su predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, zastupnica Hrvatskoga sabora i voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Čile Natalija Martinčević te veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Čile Mira Martinec, navodi se među ostalim u priopćenju Ureda predsjednika Republike Hrvatske. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!