Milanović: Zapadne sankcije neće zaustaviti rat u Ukrajini

07.04.2022.

14:41

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Zapadne sankcije neće zaustaviti rat u Ukrajini, ustvrdio je predsjednik Zoran Milanović tijekom posjeta Švicarskoj, dodavši da to može učiniti samo diplomacija.

- Ove sankcije neće biti dovoljne da zaustave rat, rekao je Milanović na konferenciji za novinare nakon susreta sa švicarskim kolegom Ignaziom Cassisom.

Hrvatski predsjednik rekao je da prateći burzu u Moskvi i rubalj koji se vratio na tečaj od prije mjesec dana u odnosu na dolar dolazi do zaključka da će to, kao i u svakoj priči nasilnika nažalost samo ohrabriti.

- Bio bih najsretniji da se Rusija povuče za sat vremena, da naprosto ode, no to se neće dogoditi, kazao je Milanović i istaknuo da je jedini način za rješenje rata diplomacija uz posredovanje onih država kojima se donekle vjeruje.

Tih država je samo nekoliko u svijetu, rekao je hrvatski predsjednik na kraju konferencije, ne navodeći na koje misli.

Hrvatska ne može puno napraviti u Ukrajini, ali može na području zapadnog Balkana, o čemu je razgovarao i Cassisom koji je sam potaknuo tu temu.

- To nas se izravno tiče i imamo dobre namjere, dodao je Milanović.

- Zapadni Balkan je regija koja je vrlo važna za europsku stabilnost i njezinu sigurnosnu arhitekturu, rekao je švicarski predsjednik, liberal, liječnik po zvanju.

Danas sam bio posebno dirnut razgovarati o tome s hrvatskim predsjednikom, to me vratilo unatrag kad sam radio kao liječnik u Švicarskoj dok su nam iz BiH dolazile potpuno traumatizirane žrtve rata.

- Ruski napad na Ukrajinu je nažalost neizbježna tema i biti na strani slabijega u ovakvom ili u sličnom sukobu je i građanska dužnost i dužnost "fair playa". Tko god se bavio sportom, zna što je "fair play". A i kršćanska dužnost, znam da to zvuči malo zatvoreno i možda nije previše inkluzivno, ali mislim da će razumjeti što pod time mislim i oni koji su vjernici, i oni koji to nisu - izjavio je među ostalim Milanović.

Dvojica predsjednika nakon susreta na ženevskom sveučilištu sudjeluju na raspravi o sigurnosnim izazovima u Europi i neutralnosti Švicarske, a potom će posjetiti i znanstveni centar CERN.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!