Minimalna papirologija za ukrajinske izbjeglice u Poljskoj

21.03.2022.

11:38

Autor: Marko Percan/IMS/HRT

Marko Percan

Marko Percan

Foto: HRT / HRT

Više od 70 tisuće ukrajinske djece upisalo je školu u Poljskoj od početka izbjegličkog vala - izvijestio je novinar HRT-a Marko Percan koji se nalazi u Krakovu. 

Veliki sportski kompleks Tauron arena pretvoren je u centar za pomoć izbjeglicama. Tamo se može aplicirati za posao, tražiti smještaj te dobiti dokumente po jednostavnoj proceduri.

- Za dobiti poljsku verziju našeg OIB-a, neophodan je samo jedan dokument i predočenje ukrajinske putovnice. Nakon toga može se dobiti zdravstveno osiguranje, pomoć u iznosu od 300 zlota (500-tinjak kuna) i aplicirati za posao.

Percan je razgovarao s ljudima koji čekaju ispred Taurona, dva mlada IT stručnjaka rekli su mu da posao ima, treba samo srediti papire, mlada ekonomistica otkrila mu je da se želi vratiti u Ukrajinu, ali dok je u Poljskoj, radila bi, rekla je bilo što, pa makar i ribati podove.

Ukrajinci imaju svoju jedinstvenu priču, kaže Percan, ali svi su jako zahvalni Poljacima na pomoći koju im pružaju.

- Bratski smo narodi i moramo si iskazati solidarnost, poručuju i Ukrajinci i Poljaci. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!