23:12 / 20.07.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Ministar Banožić u službenom posjetu SAD-u, obišao vojni kamp Ripley

Mario Banožić u SAD-u

Mario Banožić u SAD-u

Foto: Dnevnik / HRT

Ministar obrane Mario Banožić u službenom je posjetu SAD-u. Hrvatska obilježava 25 godina suradnje s Nacionalnom gardom savezne države Minnesote. Vojno izaslanstvo danas je obišlo vojni kamp Ripley, gdje se redovito obučavaju i hrvatski vojnici. Nacionalna garda Minnesote raspolaže opremom koju nabavlja i Hrvatska vojska, oklopnim vozilima Bradley i helikopterima Black Hawk, što otvara mogućnosti nove suradnje.

- Black Hawk kao helikopter ovdje je nama od iznimne važnosti, prije svega jer imamo ovdje na obuci pilote i određen dio hrvatskih vojnikinja i vojnika koji će prije svega biti u funkciji ovog projekta, ali i ostalih pojekata koje planiramo u budućnosti razvijati s Nacionalnom gardom Minnesote, rekao je Banožić.

MORH u priopćenju ukazuje na važnost projekata vojno-tehničke suradnje sa SAD-om koji obuhvaćaju donaciju i nabavu helikoptera UH-60M Black Hawk za OSRH te dodaje da je ministar Banožić na susretu izjavio kako je donacija Vlade SAD-a iz 2019. godine bila važna podrška hrvatskoj nacionalnoj politici kojoj je cilj prijelaz na opremu zapadnog podrijetla.

- Nakon navedene donacije odlučili smo nabaviti dva dodatna Black Hawk helikoptera, za što smo izdvojili 85 milijuna dolara. Naša ambicija je nastaviti razvijati ovu investiciju jer kao pouzdana i vjerodostojna članica NATO saveza, prelazak na zapadnu tehnologiju jedini je mogući i ispravan put, rekao je ministar obrane i izrazio zadovoljstvo što u ovom trenutku hrvatski vojni piloti i zrakoplovni tehničari pohađaju različite treninge i obuke u SAD-u specijalizirane upravo za helikoptere Black Hawk.

Helikopteri Black Hawk, pojašnjava se u priopćenju, mogu se koristiti i za zadaće pomoći civilnim institucijama za gašenje velikih šumskih požara, traganje i spašavanje te hitno zračno medicinsko prevoženje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!