12:52 / 07.05.2021.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/HRT/IMS/V.G./Hina

Hrvatska i Crna Gora će spor na Prevlaci rješavati bilateralnim putem

Gordan Grlić Radman u Crnoj Gori

Gordan Grlić Radman u Crnoj Gori

Foto: Dnevnik / HRT

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, nakon što je jučer posjetio Kosovo, danas je u službenom posjetu Crnoj Gori. Sastao se s državnim vrhom te nakon toga posjetio hrvatsku zajednicu u Boki kotorskoj. Prvi je ovo posjet jednog hrvatskog ministra Crnoj Gori od formiranja nove crnogorske vlade krajem godine.


Hrvatska i Crna Gora različito gledaju na pitanje razgraničenja na Prevlaci, ali su spremne da to, ali i sva ostala pitanja, rješavaju bilateralnim putem i u duhu dobrosusjedstva, kazali su u petak u Podgorici ministri vanjskih poslova dvije zemlje Gordan Grlić Radman i Đorđe Radulović.

Hrvatska smatra da je pitanje razgraničenja na kopnenom dijelu Prevlake riješeno zaključcima Badinterove komisije, koja je zaključila da su nakon raspada SFRJ granice bivših republika postale državne granice, sporazumom o normalizaciji odnosa iz 1996. između tadašnje zajedničke države Srbije i Crne Gore te Hrvatske te protokolom o privremenom režimu iz 2002. godine, kazao je nakon susreta s crnogorskim dužnosnicima Grlić Radman.

Naravno Crna Gora ima i drugi pogled, zato smatramo da je vrlo važno susresti se i obnoviti rad graničnih komisija, i da to pitanje što prije riješimo bilateralnim ugovorima, rekao je šef hrvatske diplomacije u Podgorici.

Njegov crnogorski kolega Đorđe Radulović rekao je da postoje različita stajališta o tome što je predmet spora, ali da je najvažnije da će se ono rješavati u bilateralnim odnosima i u duhu dobrosusjedstva.

Za Hrvatsku je tako mogući predmet spora more, dok Crna Gora smatra da treba razgovarati i o granici na kopnu i na moru, kazao je Radulović, koji je istaknuo da ne bi uopće upotrebljavao riječ spor, već se, kako je rekao, radi o jednom otvorenom pitanju.

Dakle imamo različit pogled na istu stvar, što je potpuno legitimno, čak i u obitelji i među prijateljima imate različite poglede na istu stvar, ali poanta je da s obitelji i prijateljima možete otvoreno razgovarati o vašim različitim viđenjima te stvari, rekao je šef crnogorske diplomacije.

Grlić Radman kazao je da je jedna od tema razgovora bio i povratak broda Jadran te su otvorena pitanja naslijeđa rata i rješavanje slučajeva nestalih iz tog razdoblja.

Što se tiče pitanja naslijeđa rata složili smo se da je za razvijanje odnosa naših dviju zemalja potrebno isto tako otvoreno razgovarati.

Za nas je važno pitanje nestalih, tražimo rješavanje 14 slučajeva nestalih, a mislimo i da je važno da se na dostojanstven način obilježi mjesec stradanja u bivšem logoru Morinj, rekao je Grlić Radman na konferenciji za novinare.

Dvojica ministara razgovarala su i o položaju hrvatske manjine u Crnoj Gori, a Grlić Radman je s tim u vezi istaknuo da je Hrvatska zadovoljna njezinim statusom, iako bi volio da ima svog predstavnika u crnogorskom parlamentu. Hrvati u Crnoj Gori izišli su na zadnje izbore na dvije liste i iako imaju povlašteni cenzus nisu uspjeli dobiti dovoljno glasova za ulazak u skupštinu.

Dvojica ministara, razgovarali su i o Bokeljskoj mornarici, a Hrvatska, kako je nakon susreta rekao Grlić Radman, i dalje smatra, a taj stav, čini se, podržava i Crna Gora, da bi zajednička kandidatura pred UNESCO-om bila najbolji način zaštite vrijednosti i naslijeđa Bokeljske mornarice. To bi bio i primjer kako dvije zemlje mogu zajedno djelovati i zajedno dijeliti iste vrijednosti, dodao je.

Ministar Grlić Radman susreo se i s crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, koji je nedavno ponovno otvorio granično pitanje, kao i s prvim potpredsjednikom vlade, predsjednikom skupštine te predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Prenio im je, kako je kazao, podršku crnogorskom putu u Europsku uniju te se zahvalio na pomoći Crne Gore i njenih građana potresom pogođenom području u Hrvatskoj. Također je službeno prenio da je hrvatska vlada odlučila donirati Crnoj Gori deset tisuća cjepiva, koja će uskoro stići u Podgoricu.

Šefovi diplomacija dviju zemalja potom su potpisali Memorandum o suradnji ministarstava u području diplomatskog usavršavanja, koji predviđa obuku crnogorskih diplomata u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova.

- Vjerujem i da će Memorandum pridonijeti daljnjem usavršavanju i jačanju ljudskih kapaciteta, rekao je Grlić Radman.

U poslijepodnevnim satima naše je izaslanstvo otputovalo prema Boki Kotorskoj, gdje živi većina od 6000 crnogorskih Hrvata. Ministar Grlić Radman razgovarao je se s biskupom Kotorske biskupije Ivanom Štironjom i posjetio Hrvatsko građansko društvo, a potom se susreo s predstavnicima hrvatske zajednice u Donjoj Lastvi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!