Banožić: Admiral Hranj je odustao od puta iz osobnih razloga

17.12.2021.

16:52

Autor: T.V./HRT/Hina

Ministar Banožić u službenom posjetu Kosovu

Ministar Banožić u službenom posjetu Kosovu

Foto: HTV / HRT

Ministar obrane Mario Banožić u službenom je posjetu Kosovu. Razgovarao je sa svojim kosovskim kolegom te posjetio hrvatske vojnike koji su dio međunarodnih snaga pod zapovjedništvom NATO-a. Ove je godine broj hrvatskih vojnika na Kosovu utrostručen - više ih je od 140. 

- Današnji dan je započeo razgovorom sa zapovjednikom misije koji je pohvalio suradnju s Hrvatskom vojskom, iskazali su se svojim angažmanom čim su došli i svojim snalaženjem. Na taj su način oni samo potvrdili ono što je naša vojska učinila posljednjih 12 godina ovdje u KAFOR-u gdje se prije svega ističu svojim znanjem, sposobnostima  i predanosti izvršavanju zadataka, rekao je ministar Mario Banožić novinaru HTV-a Igoru Rotimu dodavši da to mišljenje dijeli i zapovjedništvo NATO-a.

- Imao sam priliku razgovarati sa zapovjednikom hrvatskog 36. kontingenta koji je uputio u zadaće koje obavlja Hrvatska vojska i koje će obavljati u budućnosti. Složili smo se da ćemo dati maksimalnu podršku svemu što treba kao što je to i do sada bilo upravo s ciljem da se Hrvatska vojska još jednom dokaže i pokaže i u ovoj misiji, dodao je ministar.

- Ministar Mehajem je, od kada je u travnju prvi puta došao u Hrvatsku, imao četiri bilateralna susreta, tri su bila u Hrvatskoj, ovo je moj prvi posjet Kosovu koji je obilježilo potpisivanje Memoranduma o suradnji na području obrane. S tim memorandumom, ja sam siguran, da će naša bilateralna suradnja u pitanju obrambene sigurnostidobiti jedan novi politički, ali i ekonomski angažman. Ono što je sigurno je da Kosovo ima podršku Vlade RH ma svom euroatlantskom putu, rekao je dodavši da je ministru zahvalio i na svoj podršci koju daju Hrvatima na Kosovu, naročito u Janjevu.

Osvrnuo se i na pisanje medija da je načelnik Glavnog stožera HV-a  admiral Hranj trebao putovati na Kosovo s njim.

- To je istina. Put na Kosovo je planiran još krajem kolovoza, međutim tada je Kosovo imalo probleme na granici. Put je pomaknut za rujan, u rujnu smo imali izložbu u Splitu na koju je doputovao ministar Mehaj, a nakon toga se znalo da ovdje dolazi do promjene kontingenta. Tako smo se i dogovorili da ćemo otputovati kada dođe novi kontingent. Kada je konačno potvrđen termin puta na Kosovo, on je potvrdio svoj dolazak, avionske karte su kupljene, no nekoliko dana iza toga on je otkazao put iz osobnih razloga. Ja nisam vidio da se otkazuje ovaj sastanak zato što je ovdje već sve bilo planirano. Ono što je bila glavna poanta ovog susreta je potpisivanje Memoranduma i upoznavanje 36. kontingenta obzirom da niti admiral Hranj niti ja do sada nismo imali prilike pozdraviti s kontingentom u Našicama pa je bio dogovor da ćemo to napraviti ovdje, objasnio je Banožić. 

U sklopu službenog posjeta Kosovu ministar obrane Mario Banožić sastao se u petak sa zapovjednikom NATO operacije KFOR-a general-bojnikom Ferencem Kajarijem kojemu je zahvalio na svemu što čini da bi ta operacija bila uspješna te je ujedno pohvalio pripadnike Hrvatske vojske koji u njoj sudjeluju.

Ministar Banožić rekao je generalu Kajariju u sjedištu KFOR-a Film Cityju da je ponosan na činjenicu što se pripadnici Hrvatske vojske već 12 godina brinu za očuvanje mira i sigurnosti na području Kosova, priopćio je MORH.

- Očuvanje mira i sigurnosti na Kosovu, ali i na području Jugoistoka Europe od velike je važnosti za Hrvatsku, ali i za NATO, rekao je on istaknuvši da bi destabilizacija sigurnosne situacije u regiji uvelike utjecala i na sigurnosnu situaciju cijele Europe. Upravo zato, Hrvatska je odlučila pojačati sudjelovanje u KFOR-u od proljeća 2021. godine, rekao je ministar obrane dodavši da će Hrvatska vojska nastaviti sudjelovati u NATO-ovoj operaciji i u budućnosti.

Ministar je generalu Kajariju zahvalio na svemu što čini kako bi i ova NATO-ova operacija imala uspješan završetak te naglasio kako je siguran da će vojnikinje i vojnici dati sve od sebe kako bi svladali zadaće pod njegovim zapovjedništvom. S njim se složio i general Kajari koji je imao samo riječi hvale za hrvatske vojnike.

Banožić se u Zapovjedništvu KFOR-a sastao i sa zapovjednikom 36. hrvatskog kontingenta pukovnikom Krešom Tušekom te istaknuo da će hrvatski vojnici uvijek imati podršku i potporu za obavljanje svih svojih zadaća i aktivnosti.

- Svi pripadnici kontingenta ocijenjeni su izvrsnim u obavljanju zadaća u području operacije. Ovdje smo jako dobro prihvaćeni, svi cijene naš rad i mogu reći da su nam dosadašnji kontingenti postavili visoke standarde. Vjerujem kako ćemo taj standard zadržati, rekao je pukovnik Tušek i obiteljima pripadnika 36. HRVCON-a poželio sve najbolje u povodu nadolazećih božićnih blagdana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!