12:16 / 22.02.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Ministar obrane: Ukrajinu čekaju nova iskušenja i gubici

Ukrajina

Ukrajina

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Ukrajina će doživjeti nova iskušenja i gubitke, upozorio je u utorak ukrajinski ministar obrane obraćajući se vojsci, optužujući Kremlj da želi obnoviti SSSR.


- Pred nama su teška iskušenja. Bit će gubitaka. Morat ćemo proći kroz bol, nadvladati strah i očaj, rekao je Oleksij Reznikov, po priopćenju njegova ministarstva. "Pobijedit ćemo, nema sumnje. Na našoj smo zemlji", dodao je.
Ministar je to izjavio dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio priznati neovisnost separatističkih teritorija na istoku Ukrajine i onamo poslati vojsku.

- Neprijatelj je jučer pokazao svoje pravo lice, lice kriminalca koji želi držati taocem slobodni svijet, rekao je.

- Kremlj je učinio novi korak prema obnovi SSSR-a" i "jedino što nas od toga dijeli je Ukrajina i ukrajinska vojska".

U noći na utorak Putin je naredio slanje vojske u separatističke "republike" Donjeck i Lugansk, nekoliko sati pošto je priznao njihovu neovisnost, što bi moglo dovesti do eskalacije sukoba u Ukrajini u kojem je od 2014. poginulo više od 14.000 ljudi.

Vremenski okvir raspoređivanja ruskih vojnika i njihov broj nisu objavljeni, ali Rusija je rasporedila više od 150.000 vojnika na ukrajinskim granicama.

Parlamenti Donjecka i Luganska ratificirali sporazume s Rusijom

Dvije odmetnute pokrajine u istočnoj Ukrajini u utorak su zapečatile sporazum o tješnjoj suradnji s Rusijom, nakon što je predsjednik Vladimir Putin s čelnicima Donjecka i Luganska u ponedjeljak Moskvi potpisao odluku o priznanju neovisnosti dviju regija, zajedno sa sporazumima o prijateljstvu i suradnji.

Parlamenti samoproglašenih Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR) ratificirali su sporazume o "prijateljstvu, suradnji i uzajamnoj pomoći" s Rusijom na posebnoj sjednici, uz zaglušujuće ovacije zastupnika.

Po jednom takvom ugovoru Rusija ima pravo graditi vojne baze na teritoriju Donjecka i Luganska, no zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko je za Interfax kazao da se o tome nije raspravljalo.

Na hitnoj sjednici parlamenta u Donjecku svih 87 prisutnih zastupnika glasalo je za usvajanje zakona o ratifikaciji tog sporazuma, javlja RIA Novosti.

Skupština LNR-a također je jednoglasno odobrila ratifikaciju - sporazum je podržalo 47 prisutnih zastupnika.

Donji dom ruskog parlamenta podržao je sporazume s odcijepljenim ukrajinskim regijama

Donji dom ruskog parlamenta odobrio je u utorak sporazume o prijateljstvu s dvije samoproglašene narodne republike u istočnoj Ukrajini, eskalirajući krizu s Ukrajinom i Zapadom.

Sporazumi, koji stupaju na snagu nakon što ih ruski predsjednik Vladimir Putin potpiše, mogli bi utrti put Moskvi da tamo izgradi vojne baze, usvoji zajedničku obranu i pojača gospodarsku integraciju.

Dvije odmetnute pokrajine u istočnoj Ukrajini u utorak su, prije ruskog parlamenta, zapečatile sporazume o tješnjoj suradnji s Rusijom, nakon što je predsjednik Vladimir Putin s čelnicima Donjecka i Luganska u ponedjeljak Moskvi potpisao odluku o priznanju neovisnosti dviju regija, zajedno sa sporazumima o prijateljstvu i suradnji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!