Ministar: Poljska šalje do 10 tisuća vojnika na granicu s Bjelorusijom

10.08.2023.

10:53

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Posada tenka Leopard 2PL

Posada tenka Leopard 2PL

Foto: Kacper Pempel / Reuters

Poljska planira poslati do 10 tisuća vojnika na granicu s Bjelorusijom kako bi podržali graničnu stražu, objavio je u četvrtak ministar obrane Mariusz Blaszczak.


Oko 10 tisuća vojnika bit će na granici, od kojih će četiri tisuće izravno podržavati graničnu stražu, a šest tisuća će biti u pričuvi, rekao je poljski ministar u razgovoru za javni radio.

- Približavamo vojsku bliže granici s Bjelorusijom da zastrašimo agresora kako se ne bi usudio nas napasti, kazao je Mariusz Blaszczak.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Maciej Wasik u srijedu je prvotno rekao da Poljska planira poslati dvije tisuće vojnika na granicu.

Varšava zabrinuta zbog prisustva Wagnera


Varšava je sve zabrinutija zbog stanja na granici s bivšom sovjetskom državom otkad su prošli mjesec u nju stigle stotine plaćenika ruske skupine Wagner.

Bjelorusija ovaj tjedan nastavlja vojne vježbe pored granice, a njezin predsjednik Aleksander Lukašenko više je puta rekao da obuzdava wagnerovce koji žele napasti Poljsku.

Pojačan je i broj većinom bliskoistočnih i afričkih migranata koji iz Bjelorusije stižu u Poljskoj.

Čelnik granične straže Tomasz Praga ranije ovaj tjedan objavio je da je ove godine granicu ilegalno pokušalo prijeći 19 tisuća ljudi, u odnosu na 16 tisuća u prošloj godini. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!