Ministar: Ukrajina treba 2500 km dugu ogradu prema Bjelorusiji i Rusiji

19.11.2021.

13:48

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Ukrajina bi u proračunu za iduću godinu trebala izdvojiti novac za izgradnju više od 2500 km duge ograde na svojim granicama s Bjelorusijom i Rusijom kako bi spriječila mogući priljev ilegalnih migranata, izjavio je ministar unutarnjih poslova Denis Monastirskij.

Monastirskij je rekao da Ukrajina planira nove vojne vježbe u sljedeća dva tjedna kako bi se pripremila za slučaj da migranti pokušaju ilegalno prijeći granicu. Ukrajina je oprezna da ne postane nova žarišna točka u migrantskoj krizi na bjeloruskim granicama s Europskom unijom. Kijev optužuje Rusiju da je potaknula krizu.

Ukrajina je u četvrtak priopćila da je presrela skupinu od 15 ljudi s Bliskog istoka koji su pokušali ući iz Bjelorusije, što je prvi takav incident od eskalacije migrantske krize. Na a svoje je granice rasporedila 15 helikoptera, dva zrakoplova i 44 drona kao odgovor na krizu, u kojoj EU optužuje Bjelorusiju da ubacuje migrante i tjera ih da ilegalno prijeđu granice u Poljsku i Litvu.

Bjelorusija i njezin saveznik Rusija niječu da potiču krize, koja dolazi u vrijeme kada su Ukrajina i zemlje NATO-a također izrazile zabrinutost zbog kretanja ruskih snaga u blizini ukrajinskih granica.

- Moramo shvatiti da je pouzdan odgovor Ukrajine na ovu agresiju izgradnja prikladne državne granice cijelom dužinom s Ruskom Federacijom, zemljom agresorom, i Republikom Bjelorusijom, rekao je Monastirskij.

Parlament je ovaj tjedan ovlastio ukrajinsku graničnu policiju da koristi vojnu opremu i vatreno oružje. Upitan o tome, Monastirskij je rekao da bi čuvari trebali biti spremni upotrijebiti ga ako je potrebno, ali za sada nije.

Odnosi između Kijeva i Moskve narušeni su nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima 2014. i izbijanja borbi između ukrajinskih vojnika i proruskih separatista na istoku Ukrajine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!