21:25 / 18.11.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Njemačka neće primati migrante s poljsko-bjeloruske granice

Migranti na bjelorusko-poljskoj granici

Migranti na bjelorusko-poljskoj granici

Foto: Kacper Pempel / REUTERS

Njemačka neće primati migrante s bjelorusko-poljske granice, rekao je u četvrtak ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer nakon sastanka s poljskim kolegom.

Ako primimo izbjeglice, ako posustanemo pod pritiskom i kažemo 'da, primamo izbjeglice u europske zemlje', onda znači da ćemo prihvatiti sam temelj ove perfidne strategije, rekao je Seehofer na konferenciji za medije u Poljskoj.


Europska unija optužuje Bjelorusiju da je namjerno stvorila migrantsku krizu, dovozeći izbjeglice s Bliskog istoka zrakoplovima na svoje granice s Poljskom i Litvom. Minsk odbacuje te tvrdnje.


Govorimo o neregularnim i perfidnim migracijama koje organizira Bjelorusija s djelomičnom podrškom Rusije, kazao je Seehofer.


Poljaci ne prate samo svoj interes. Oni djeluju u interesu cijele Europske unije, zaključio.


Bjeloruske vlasti u četvrtak su raščistile najveće kampove migranata na granici s Poljskom, nakon tjedana eskalacije krize između EU-a i Bjelorusije.


Seehofer je dezinformacijom prozvao izvješće bjeloruske novinske agencije Belta da je predsjednik Aleksandar Lukašenko njemačkoj kancelarkibpredstavio plan o rješenju krize koja bi uključivala uvjet da EU primi dvije tisuće migranata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!