Ministri obrane NATO-a iskazali snažnu potporu Ukrajini

15.06.2023.

Zadnja izmjena 19:19

Autor: Hina/HRT/R.S.

Ministri obrane NATO-a o odgovoru na rat u Ukrajini

Ministri obrane NATO-a o odgovoru na rat u Ukrajini

Foto: Yves Herman / REUTERS

Ministri obrane NATO-a okupili su se u Bruxellesu na dvodnevnom skupu usredotočenom na potporu Ukrajini i zajedničke napore vezane za opskrbu oružjem i streljivom. Ovaj skup je posljednji sastanak na visokoj razini uoči godišnjeg summita NATO-a, koji se održava u Vilniusu u srpnju, na kojem će odnos Saveza s Ukrajinom i potrošnja za obranu biti visoko na dnevnom redu.


Iz Bruxellesa se u središnji Dnevnik HTV-a javila Jasna Paro.

- Gotovo svi ministri obrane danas ovdje u Briselu su isticali da je ovo krucijalni trenutak ukrajinskog rata, jer je započela ofenziva za oslobađanje okupiranih teritorija. O stanju na bojišnici i o ukrajinskim potrebama ministre obrane izvijestio je ukrajinski ministar obrane Reznikov, rekla je Paro.

- Od onoga što je danas ovdje ponuđeno svakako treba izdvojiti to što su Nizozemska i Danska najavile da će zajedno uskoro, najranije u kolovozu, početi obuku ukrajinskih pilota kako bi mogli početi upotrebljavati američke borbene zrakoplove F-16. Nizozemska je najavila da će poslati više stotina milijuna eura vrijedne radarske sustave. Četiri države, Amerika, Britanija, Nizozemska i Danska, udružit će snage i zajedno dostaviti Ukrajini u sljedećih nekoliko tjedana dodatno protuzračno naoružanje i protuzračne rakete. Njemačka i Poljska spominju dostavu još 14 tenkova marke Leopard. Sve u svemu, većina država ovdje, uključujući i Hrvatsku, iskazale su vrlo snažnu volju da se Ukrajini dostavi sve što je potrebno kako bi što efikasnije oslobodila svoj teritorij, javila je Paro.

- Osim toga, ministri su danas ovdje održali sastanke s 25 direktora i predstavnicima najvećih vojno-industrijskih tvrtki iz Europe i Amerike. Iz Hrvatske je ovdje bio i Đuro Đaković koji proizvodi tenkove, ali i dijelove za tenkove i opremu tenkova koji se upotrebljavaju i na ukrajinskoj bojišnici. Fokus tih sastanaka s predstavnicima vojno-industrije bio je na povećanju proizvodnje prvoklasnog streljiva, ali i na naoružanju, javila je Paro iz Bruxelesa.

Banožić: Koordinirana i učinkovita pomoć saveznika od presudne je važnosti 


- Koordinirana i učinkovita pomoć saveznika od presudne je važnosti u trenutku aktualne ukrajinske protuofenzive, rekao je u Bruxellesu ministar obrane Mario Banožić koji je sudjelovao na redovitom 13. sastanku Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu koji je održan na marginama sastanka ministara obrane država članica NATO-a u Bruxellesu.

Sastanak je otvorio ministar obrane SAD-a Lloyd Austin, istaknuvši važnost kontinuirane potpore saveznika i partnera Ukrajini te brze dostave ključne vojne opreme na bojišnicu.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov obavijestio je sudionike o aktualnoj situaciji na bojištu te još jednom apelirao na pružanje žurne materijalne vojne pomoći Ukrajini.

- Svi će saveznici biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno, to će biti glavna poruka sa skorog summita u Vilniusu. Moramo osigurati da predsjednik Putin ne dobije ovaj rat, nego da Ukrajina pobijedi kao suverena i neovisna zemlja, poručio je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

Ministar Banožić rekao je kako Hrvatska dosljedno i u skladu s potrebama i mogućnostima pruža potrebnu podršku Ukrajini. 

- Koordinirana i učinkovita pomoć saveznika od presudne važnosti u trenutku aktualne protuofenzive ukrajinske vojske, rekao je Banožić.

Na sastanku su ministri zemalja sudionica i predstavnici Europske unije i NATO-a razmijenili aktualne informacije o donacijama Ukrajini, navodi se u priopćenju.

Tvrtka Đuro Đaković na sastanku u NATO-u predstavnika obrambene industrije


Ministri obrane država članica NATO-a sastali su se u četvrtak u Bruxellesu s predstavnicima 25 tvrtki iz područja obrambene industrije, među kojima je hrvatska tvrtka Đuro Đaković, s kojima su razgovarali o jačanju vojne pomoći Ukrajini.

- Mi smo imali ovdje na inicijativu glavnog tajnika okupljeno 25 tvrtki u kojoj su najznačajnije na euroatlantskom tržištu streljiva te razne proizvođače težeg naoružanja. Drago mi je da je jedna od tih 25 tvrtki bila iz Hrvatske, Đuro Đaković, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Rekao je da Đuro Đaković može pridonijeti svojim znanjem i kapacitetima za održavanje tenkova sovjetske proizvodnje, kojih se još dosta koristi u Ukrajini, kao i za održavanje oklopnih vozila Patria.

Banožić je rekao da su na sastanku bili i predstavnici američke tvrtke BAE Systems, proizvođača oklopnih vozila Bradley i najavio da će sljedeći mjesec s tom tvrtkom biti potpisan sporazum o modernizaciji tih vozila koje će Sjedinjene Države donirati Hrvatskoj.

Američka tvrtka je spremna dati priliku Đuri Đakoviću i očekujem da će ugovor biti potpisan sljedeći mjesec, rekao je Banožić, dodajući da će tako ta tvrtka iz Slavonskog Broda postati regionalno čvorište za održavanje tih vozila.

- Drago mi je što je NATO prepoznao kvalitetu hrvatske obrambene industrije pozvavši i tvrtku Đuro Đaković koja ima dugogodišnje iskustvo u održavanju sustava starije proizvodnje poput tenkova, kao i novijih sustava poput Patria vozila, a uskoro i borbenih vozila pješaštva Bradley koje RH nabavlja, rekao je Banožić.

Na sastanku su bili nazočni i predstavnici francuske tvrtke MBDA s kojom Hrvatska ima sklopljen ugovor o nabavi raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa Mistral, gdje postoji potencijal i za daljnju suradnju.

Također, susretu su nazočili i predstavnici tvrtke Lockheed Martin s kojom RH ima dva važna projekta, jedan je modernizacija radara FPS 177 a druga je nabava dodatnih višenamjenskih helikoptera Black Hawk uz pomoć nedavne donacije SAD-a u iznosu od 140 milijuna dolara.

Hrvatski je ministar obrane izrazio žaljenje što Hrvatska ne sudjeluje u misiji EU-a za obučavanje ukrajinskih vojnika, na što nije pristao predsjednik Zoran Milanović.

Hrvatska nažalost ne sudjeluje u toj misiji u kojoj je mogla dati svoj doprinos u onome što najviše tišti ukrajinske snage, a to su minska polja. Hrvatska je bila spremna obučavati inženjerske postrojbe za protuminsko djelovanje i na taj bismo način pridonijeli sigurnosti ukrajinskih snaga, ali i bržem napredovanju jer su upravo ta minska polja ono što ih najviše usporava, rekao je Banožić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!