Minneapolis odbacio reformu policije nakon ubojstva Georgea Floyda

03.11.2021.

12:06

Autor: V.K./HRT/Hina

Reforma policije

Reforma policije

Foto: Nicole Neri / REUTERS

Građani Minneapolisa odbacili su prijedlog reforme policije, koju se željelo provesti više od godinu nakon što je policajac ubio Georgea Floyda, što je potaknulo masovne antirasne prosvjede u zemlji i svijetu, prenosi u srijedu agencija AFP.

Nakon što je bijeli policajac u svibnju 2020. pri uhićenju ubio Afroamerikanca Georgea Floyda (46), mnogi su u Minneapolisu i drugdje u zemlji pozivali na raspuštanje policije.

Godinu i pol poslije, građani Minneapolisa izjasnili su se žele li "zamijeniti policijske usluge uslugama javne sigurnosti", čime bi se veći naglasak stavio na prevenciju kriminala.

Više od 56 posto birača glasalo je protiv reforme.

Protiv je bio i demokratski gradonačelnik Minneapolisa, Jacob Frey, koji je pozdravio rezultat glasanja.

- Trebamo duboku i strukturnu promjenu sustava očuvanja reda u Americi, rekao je Frey svojim pristašama, prenio je Washington Post.

- Istodobno, moramo osigurati da policajci surađuju izravno sa zajednicom, kako bismo zajamčili sigurnost, dodao je.

Da je reforma prošla, gradonačelnik i gradsko vijeće zajedno bi nadzirali rad policije i više sredstava bilo bi namijenjeno za psihosocijalne radnike.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!