08:34 / 09.06.2020.

Autor: Danko Družijanić/T.V./P.F./I.Z./Dnevnik/IMS/HRT

Amerika se oprostila od Georgea Floyda

Foto: David J. Phillip/Pool via REUTERS

Foto: David J. Phillip/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Dva tjedna nakon smrti, ispraćaj čovjeka čija je tragična sudbina potaknula velike prosvjede diljem SAD-a, ali i drugdje u svijetu. 46-ogodišnji George Floyd ispraćen je u Houstonu, u Texasu, gdje je odrastao, a pokopan je uz majčin grob.
Amerika se oprostila od Georgea Floyda - čija je smrt potresla svijet. Tisuće su mu odale posljednju počast.

Stotine prosvjedovale u Zagrebu protiv policijskog nasilja
Prosvjedi u SAD-u prerastaju u pokret za fundamentalne promjene
Jamčevina za policajca koji je ubio Georga Floyda 1,25 milijuna dolara

Dva tjedna nakon smrti, ispraćaj čovjeka čija je tragična sudbina potaknula velike prosvjede diljem SAD-a, ali i drugdje u svijetu. 46-ogodišnji George Floyd ispraćen je u Houstonu, u Texasu, gdje je odrastao, a pokopan je uz majčin grob.

- Kada je George Floyd pao, cijela nacija i cijeli svijet su ustali. On je otišao uz mržnju, mi se dižemo iz ljubavi. On je pao zbog nepravde, mi ustajemo tražeći pravdu. George Floyd je umro u diskriminaciji, ali svijet je ustao u jednakosti, rekao je James Dixon, biskup Houstona.

Tisuće su ga ispratile, među njima aktivisti, političari, glumačke i sportske zvijezde.

U četvrti u kojoj je proveo djetinjstvo i mladost, i bio istaknuti sportaš, od Floyda su se oprostili na svoj način.

- Tako smo uzvikivali prije utakmica, bodrili se: "U-ha, hajdemo Treći blok!" To je naša škola, prema nazivu naše četvrti, objašnjava jedan od prijatelja Georgea Floyda.

Bijes i nezadovoljstvo zbog smrti čovjeka u lisičinama, pod koljenom policajca, nastavljaju se.

- Ja ne znam zašto se raspravlja o tome zbog čega su ljudi bijesni?! Ovo se stalno događa. Znate li što je bio povod za posljednji policijski sat u New Yorku, davne 1943? Crni vojnik  vratio se kući iz Drugoga svjetskog rata i policajac ga je ubio. Harlem je poludio, kaže Spike Lee, filmski redatelj.

Floydova smrt i bijes koji je uslijedio, dovode do neočekivanih poteza, u Louisvilleu, u Kentuckyu, uklonjen je spomenik časniku južnjačke vojske iz Građanskog rata Johnu Castelmanu. Nije pomoglo ni to što se on poslije pokajao zbog podrške robovlasničkoj konfederaciji i postao general u vojsci SAD-a.

Chauvin prvi put na sudu

Nenaoružani četrdesetšestogodišnji Floyd umro je nakon što mu je policajac Derek Chauvin (44) gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, iako se Floyd nije opirao uhićenju zbog pokušaja plaćanja krivotvorenom novčanicom. Chauvin, optužen za ubojstvo, prvi se puta pojavio u sudnici u Minneaopolisu putem video poziva. Sudac je povisio jamčevinu za privremeno puštanje sa slobode s 1 milijuna dolara na 1,25 milijuna dolara.

Trojici Chauvinovih kolega, optuženih za pomaganje Floydu, prethodno je određena jamčevina od 750.000 dolara za svakog.

Tužitelj je prvotno podigao optužnicu protiv Chauvina za tzv. ubojstvo trećeg stupnja, odnosno ubojstvo bez predumišljaja, što je kasnije promijenjeno u optužnicu za ubojstvo drugog stupnja. Ta kategorija podrazumijeva svjesno poduzimanje aktivnosti koje mogu usmrtiti drugu osobu, a predviđa kaznu do 40 godina zatvora.

Pozivi na rasnu pravdu i reformu policije

Inspirirani pokretom Black Lives Matter (Crni životi vrijede), prosvjednici širom SAD-a pozivaju na rasnu pravdu i reformu policije. Jedna od glavnih krilatica prosvjednika je "uskratite policiji sredstva", na što je u nedjelju pristao gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio koji je obećao da će smanjiti sredstva policiji i usmjeriti višak u socijalne programe.

Prosvjedi su u početku bili obilježeni pljačkom, paljenjem imovine, vandalizmom i nasilnim sukobima s policijom, dok se predsjednik Donald Trump, koji je nekoliko puta prijetio da će rasporediti vojsku na ulice kako bi uveo red ako to ne učine gradonačelnici i guverneri, suočava sa sve većom političkom krizom.

Linč savezni zločin iz mržnje

Demokrati su u Kongresu predstavili zakon prema kojemu bi linč postao zločin iz mržnje na saveznoj razini, dok bi žrtve prekomjerne policijske upotrebe sile, kao i njihove obitelji, mogle podići tužbu na sudu i zahtijevati odštetu, čime bi završila pravna doktrina kvalificiranog imuniteta, prema kojoj vladini dužnosnici ne mogu biti pravno odgovorni osim ako njihovi postupci eklatantno krše zakon SAD-a.

U prijedlogu zakona na 134 stranice predviđena je zabrana gušenja i obveza korištenja tjelesnih kamera za pripadnike saveznih snaga sigurnosti, dok su postavljena nova ograničenja upotrebi smrtonosne sile. Također se predviđa veća kontrola policijskih odjela.

U zakonu ne stoji zahtjev za uskraćivanjem sredstava policiji ili ukidanje policijskih odjela, što zahtijeva dio aktivista, ali su zastupnici pozvali na promjenu prioriteta u proračunu.

Trump je zgrožen "pokretom 'uskratite policiji sredstva'", kazala je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany. Dodala je da Trump priprema nekoliko prijedloga kao odgovor na Floydovu smrt.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!