Modernino cjepivo protiv Covida sigurno i učinkovito i za tinejdžere

26.05.2021.

11:52

Autor: I.Z./HRT/Hina

default error photo

Ispitivanja Modernina cjepiva protiv Covida-19 pokazala su da je ono sigurno i učinkovito i za tinejdžere, objavila je jučer farmaceutska tvrtka, dodajući da bi se primjenom novog cjepiva mogla povećati njegova sveukupna količina na tržištu prije početka nove školske godine na jesen, prenosi američki NPR.


- Početkom lipnja predat ćemo rezultate istraživanja na uvid američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) i globalnim regulatorima te ćemo zatražiti odobrenje za primjenu našeg cjepiva među tinejdžerima u dobi od 12 do 17 godina, rekao je izvršni direktor Moderne Stéphane Bancel.

Tvrtka je pozitivne rezultate istraživanja objavila otprilike dva tjedna nakon što je FDA izvijestio da adolescenti u dobi od 12 do 15 godina ispunjavaju uvjete za primanje cjepiva Pfizer-BioNTecha. Tada je dr. Janet Woodcock, vršiteljica dužnosti povjerenika FDA rekla da će odobrenje Pfizerova cjepiva za primjenu među tinejdžerima značiti "brži povratak osjećaju normalnog načina življenja".

U kliničkom ispitivanju Moderne sudjelovalo je 3732 adolescenta. Jedna je grupa dobila Modernino cjepivo, a druga placebo. Nijedan sudionik istraživanja koji je dobio dvije doze Modernina cjepiva nije razvio simptome Covida-19, u usporedbi s četiri zabilježena slučaja zaraze u placebo skupini.

Znanstvenici su za mlade sudionike studije primijenili jednake definicije bolesti i načine ispitivanja kao u testiranjima među odraslim dobrovoljcima. No s obzirom na to da je u adolescenata uočena niža stopa incidencije bolesti nego u odraslih osoba, ispitivanje je uključivalo još jednu definiciju koju je postavio CDC.

Ona se odnosila na ispitivanje blažih slučajeva zaraze, zahtijevajući pritom postojanje samo jednog simptoma covida-19 i pozitivan test. Nakon njezine primjene ustanovljeno je da je stopa djelotvornosti cjepiva poslije prve doze iznosila 93 posto.

- Većina nuspojava među ispitanicima bila je blaga ili umjerena, stoji u objavi Moderne te se navode simptomi poput glavobolje, umora, bolovi u mišićima i osjećaja zimice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!