Moskva: Kina ima pravo poduzeti korake za zaštitu svog suvereniteta

02.08.2022.

21:44

Autor: HRT/Hina/D.M.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Russian Pool / REUTERS

Rusija je u utorak ocijenila da Kina ima pravo poduzeti "potrebne mjere za zaštitu svog suvereniteta", rekavši da je posjet predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu "očita provokacija".

- Kineska strana ima pravo poduzeti potrebne mjere za zaštitu svog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti u vezi s tajvanskim problemom, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je posjet Pelosi Tajvanu nazvalo "očitom provokacijom" koja treba obuzdati Kinu. Kineska vojska je rekla da će "početi niz ciljanih vojnih djelovanja kao odgovor" na taj posjet.

- Pozivamo Washington da se suzdrži od djelovanja koje potkopava regionalnu stabilnost i međunarodnu sigurnost te da prizna novu geopolitičku stvarnost u kojoj više nema mjesta američkoj hegemoniji, poručilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Nešto ranije u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da taj posjet potiče "rast napetosti" u regiji te optužio Washington da bira "put sukoba". Želimo još jednom istaknuti da smo potpuno solidarni s Kinom, njezino ponašanje u odnosu na ovaj problem je razumljivo i sasvim opravdano, rekao je.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je pak: "Washington unosi destabilizaciju u svijet. Nijedan razriješen sukob zadnjih desetljeća, a mnoštvo potaknutih sukoba".

Pelosi je u utorak doputovala na Tajvan, unatoč oštrim upozorenjima Kine, što je u posljednjih 25 godina prvi posjet toj otočnoj državi jednog američkog dužnosnika na najvišoj razini. Peking je upozorio da će njezin dolazak smatrati velikom provokacijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!