Pelosi stigla u Tajvan, kineska vojska u stanju pripravnosti

02.08.2022.

Zadnja izmjena 21:45

Autor: T.D./Vijesti/HRT/Hina

Nancy Pelosi

Nancy Pelosi

Foto: Ministarstvo vanjskih poslova Tajvana / Reuters

U posjet Tajvanu ipak je stigla predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi. Izjavila je kako posjet američkog izaslanstva predstavlja "značajan znak podrške SAD-a demokraciji u Tajvanu". Kineska strana zaprijetila je posljedicama i vojsku stavila u stanje pripravnosti. Potpora Pekingu stigla je i iz Moskve.

Boeing C-40C američkih vojnih snaga kojim je doputovala Pelosi sletio je u zračnu luku Songshan u Taipeiju. To je početak treće, i najkontroverznije, etape njezine azijske turneje po pet zemalja. Pelosi i članovi njezina izaslanstva, zastupnici Demokratske stranke sastali su se s tajvanskim ministrom vanjskih poslova Josephom Wuom i Sandrom Oudkirk, ravnateljicom Američkog instituta na Tajvanu, koji de facto služi kao američko veleposlanstvo. Pelosi bi se sutra trebala sastati s predsjednicom Taiwana, Tsai Yingwen.

U Taipeiju reakcije podijeljene

"Nadam se da će nam posjet Nancy Pelosi donijeti dobro. A kad je riječ o izjavama i govoru mržnje koji čujemo iz Kine, tako je oduvijek. Gledamo na ove događaje mirne duše i nismo previše uplašeni", "Ovdje se radi samo o američkom interesu. Koriste se Tajvanom kako bi ostvarili geopolitičku dobit i osvojili pokoji bod na domaćem tržištu te tako ostali na vlasti", neke su od reakcija građana u glavnom gradu.


Posjet je realiziran unatoč žestokom protivljenju Pekinga, koji polaže pravo na suverenitet nad tim otokom te u dogledno vrijeme kani preuzeti upravu na teritoriju Tajvana. Kina je ubrzo nakon dolaska visoke američke dužnosnice osudila "ekstremno opasan" stav Sjedinjenih Država.

Kina najavila "ciljano vojno djelovanje" 

Kina je u utorak najavila "ciljano djelovanje" svoje vojske. Svrha vojne operacije je "odlučno braniti državni suverenitet i teritorijalnu cjelovitost te odlučno spriječiti upletanje izvana i separatističke pokušaje usmjerene prema 'neovisnosti Tajvana', rekao je Wu Qian, glasnogovornik kineskog ministarstva obrane. Kineska vojska stavljena je u stanje visoke pripravnosti, dodalo je ministarstvo.

- Provokacije su dogovorili Sjedinjene Države i Tajvan, a Kina je prisiljena djelovati isključivo u samoobrani. S obzirom na beskrupulozno ponašanje SAD-a, unatoč ponovljenim i ozbiljnim prigovorima Kine, sve protumjere koje Kina poduzme bit će opravdane i nužne. To je pravo svih neovisnih i suverenih država, izjavila je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova . 

- Provokacije su dogovorili Sjedinjene Države i Tajvan, a Kina je prisiljena djelovati isključivo u samoobrani. S obzirom na beskrupulozno ponašanje SAD-a, unatoč ponovljenim i ozbiljnim prigovorima Kine, sve protumjere koje Kina poduzme bit će opravdane i nužne. To je pravo svih neovisnih i suverenih država, izjavila je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying

Kina je više puta upozoravala da Pelosi ne ide u Tajvan, za koji tvrdi da je njezin, a Sjedinjene Države u ponedjeljak su poručile da se neće prestrašiti kineskim "zveckanjem oružjem" zbog posjeta. Osim kineskih zrakoplova koji su u utorak ujutro letjeli blizu središnje linije osjetljivog vodenog puta, nekoliko kineskih ratnih brodova ostalo je od ponedjeljka blizu neslužbene linije razdvajanja, rekao je izvor za Reuters.

Kineski ratni zrakoplovi na nebu, brodovi u moru

Prema tom izvoru, kineski ratni brodovi i zrakoplovi dotaknuli su u utorak ujutro središnju liniju tjesnaca, što je opisano kao neobičan i "vrlo provokativan" potez. Prema istim navodima, kineski je zrakoplov u utorak ujutro više puta izveo taktičke poteze kratkog "dodirivanja" središnje linije i kruženja natrag na drugu stranu tjesnaca, dok su tajvanski zrakoplovi bili u pripravnosti u blizini.

Tajvansko ministarstvo obrane "pojačalo" je razinu borbene pripravnosti od utorka ujutro do četvrtka u podne, izvijestila je u utorak službena otočna središnja novinska agencija CNA pozivajući se na neimenovane izvore. Prema izvorima bliskim Pelosi, većina njezinih planiranih sastanaka, uključujući i s predsjednicom Tsai Ing-wen, najavljena je za srijedu, te je moguće da njezino izaslanstvo stigne u Tajvan rano u srijedu.

Nakon što je u ponedjeljak započela azijsku turneju u Singapuru, Pelosi je u utorak posjetila Singapur. Njezin ured najavio je i posjet Južnoj Koreji i Japanu, ali nije spominjao Tajvan.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian u ponedjeljak je na redovitom dnevnom brifingu rekao da bi to bilo grubo miješanje u unutarnje poslove Kine ako Pelosi posjeti Tajvan te upozorio da "kineska Narodnooslobodilačka vojska nikada neće sjediti prekriženih ruku".

Sve lošija veza Washingtona i Pekinga

Posjet Pelosi, koja je druga u liniji nasljeđivanja predsjednika SAD-a i dugogodišnja kritičarka Kine, događa se usred sve lošijih veza Washingtona i Pekinga. Pelosi predvodi izaslanstvo Kongresa u indopacifičkoj regiji u posjetu Singapuru, Maleziji, Južnoj Koreji i Japanu.

- Ako predsjednica Zastupničkog doma Pelosi posjeti Tajvan, to bi bilo grubo miješanje u kineske unutarnje poslove, ozbiljno potkopavanje kineskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. To bi bezobzirno pogazilo načelo "jedne Kine", ozbiljno ugrozilo mir i stabilnost u cijelom Tajvanskom tjesnacu i teško narušilo kinesko-američke odnose. To bi dovelo do veoma teške situacije i izazvalo posljedice, rekao je Zhao Lijan, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Vrijednost dionica pada 

Geopolitička talasanja utjecala su i na financijska tržišta. Vrijednost dionica američkih tehnoloških tvrtki koje se oslanjanju na Kinu, odmah je pala.

- U slučaju eskalacije, utjecaj na međunarodnu zajednicu bio bi 10 puta veći od rusko-ukrajinskog rata. Kina je s međunarodnim ekonomskim sustavom povezana mnogo više nego što je Rusija. Ruski BDP samo je 10 posto kineskog. Ekonomski utjecaj osjećao bi se u cijelom svijetu, a stabilnost međunarodnog financijskog sustava bila bi u opasnosti, kazao je viši suradnik u institutu Brookings Li Cheng.

Let Pelosi prema Tajvanu najpraćeniji u povijesti Flightradara

Prema podacima Flightradara, let Pelosi prema Tajvanu bio je najpraćeniji let u povijesti stranice. Naime, kako putovanje napreduje - zanimalo je čak 708 tisuća ljudi diljem svijeta. Iako je izravan vojni sukob dvaju ekonomskih divova, Kine i SAD-a, teško zamisliv, ova psihološka igra nadmudrivanja potkopava ionako osjetljive odnose.

Američki ratni brodovi u moru kod Tajvana

Četiri američka ratna broda, uključujući nosač zrakoplova, pozicionirana su vodama istočno od tog otoka u sklopu "rutinskog" raspoređivanja. Nosač USS Ronald Reagan prošao je Južnokinesko more i trenutno se nalazi u Filipinskom moru, istočno od Tajvana i Filipina te južno od Japana, potvrdio je Reutersu u utorak dužnosnik američke mornarice. USS Reagan, inače stacioniran u Japanu, kreće se zajedno s raketnom krstaricom USS Antietam i razaračem USS Higgins.

Dužnosnik američke mornarice rekao je da je amfibijski jurišni brod USS Tripoli također u tom području u sklopu raspoređivanja, koje je započelo početkom svibnja, iz matične luke San Diego.

Rusija je u utorak ocijenila da Kina ima pravo poduzeti "potrebne mjere za zaštitu svog suvereniteta", rekavši da je posjet predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu "očita provokacija".

- Pozivamo Washington da se suzdrži od djelovanja koje potkopava regionalnu stabilnost i međunarodnu sigurnost te da prizna novu geopolitičku stvarnost u kojoj više nema mjesta američkoj hegemoniji, poručilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Nešto ranije u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da taj posjet potiče "rast napetosti" u regiji te optužio Washington da bira "put sukoba".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!