12:41 / 12.11.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Sve teža situacija za migrante na granici Poljske i Bjelorusije

Za migrante na granici situacija sve teža

Za migrante na granici situacija sve teža

Foto: Policja Podlaska / REUTERS

Bjeloruska državna aviokompanija na zahtjev Turske više neće na svojim letovima primati putnike iz Iraka, Sirije i Jemena. Odluka je donesena u trenutku kada Europska unija tvrdi da Bjelorusija ohrabruje tisuće migranata da pokušaju prijeći granicu s Poljskom. Za migrante na granici Poljske i Bjelorusije, situacija je sve teža.

Smrzavajuća hladnoća, temperature su blizu nule i glad, katastrofa je stvarnost za najmanje 3 tisuće migranata ulovljenih pred žicom na granici istočne Poljske i Bjelorusije. Ipak, u poljskom Michalowu odlučili su pomoći. U vatrogasnom domu i školi otvoreni su prihvatni centri u kojima ih čeka toplina, hrana i piće.


- Jednostavno se ne slažemo sa stanjem kakvo je ovdje, sve se treba činiti na humanitaran način, rekao je Purtas Pur, Veliki orkestar božićnih dobrotvora.


Do sada su, iz mase koja pokušava ući u Poljsku i Europsku uniju, dva migranta, Iračanin i Sirijac, ovdje, na dvije noći, pronašli privremeni spas.


No većina migranata ostaje zarobljena u pograničnom području između bjeloruskih i poljskih sigurnosnih snaga. Varšava izvještava o najmanje sedam smrtnih slučajeva, mnogi strahuju od iste sudbine. Jednu takvu skupinu, uglavnom žena i djece, noćas su zaustavile poljske snage sigurnosti. Njih 20 tisuća osigurava granicu. 


Sinoć ih je posjetio predsjednik Andrzej Duda. Zapadne članice Vijeća sigurnosti UN-a osudile su Bjelorusiju zbog eskalacije krize s migrantima.


- Osudili smo orkestriranu instrumentalizaciju ljudskih bića čiji su životi i dobrobit dovedeni u opasnost u političke svrhe Bjelorusije, s ciljem destabilizacije susjednih zemalja, izjavio je Sven Jürgenson, stalni predstavnik Republike Estonije pri Ujedinjenim narodima.


Rusija, glavni saveznik Bjelorusije, odbacuje optužbe.


- Iskreno, počeo sam sumnjati da možda naši estonski, francuski i drugi kolege imaju nekakvih mazohističkih sklonosti jer tu temu, koja je totalna sramota za EU, pokrenuti pred nama, zaista bi bilo jako hrabro, rekao je Dmitrij Poljanski, zamjenik veleposlanika Ruske Federacije pri Ujedinjenim narodima.


Bjeloruski autoritarni čelnik Aleksandar Lukašenko zaprijetio je prekidanjem isporuke plina Europi - budu li uvedene nove sankcije protiv njegove zemlje.


Kroz područje Bjelorusije prolaze dva ključna transportna plinovoda iz Rusije prema EU-u, za što država koju vodi prima značajne naknade. Bilo koju odluku morao bi prvo odobriti Kremlj, koji želi certificirati svoj novi plinovod Sjeverni tok 2 do Njemačke.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!