Moskva kaže da je suspendirala nuklearni pakt jer ga je SAD koristio za pomoć Kijevu

02.03.2023.

12:33

Autor: Hina/HRT/D.S.

Sergej Rjabkov

Sergej Rjabkov

Foto: Denis Balibouse / REUTERS

Visoki ruski dužnosnik izjavio je da je Moskva bila prisiljena suspendirati sudjelovanje u sporazumu Novi START o kontroli nuklearnog naoružanja jer ga je Washington koristio kako bi pomogao Ukrajini u napadima na mjesta od strateške važnosti za Rusiju.

Govoreći na Konferenciji UN-a o razoružanju u Ženevi, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da su Sjedinjene Američke Države i njihovi zapadni saveznici htjeli strateški poraz Rusije u Ukrajini, optuživši ih za podgrijavanje sukoba u Ukrajini.


Situacija se dodatno pogoršala nakon američkih pokušaja 'ispitivanja' sigurnosti ruskih strateških postrojenja, koja su takvima ustanovljena po Novom START-u, pomaganjem kijevskom režimu u provođenju oružanih napada protiv njih, istaknuo je Rjabkov.


- U tim okolnostima bili smo prisiljeni najaviti suspenziju ugovora, dodao je.


Prosvjedujući protiv Rjabkovljeve prisutnosti na događaju, stalni predstavnici SAD-a, Francuske i drugih zapadnih zemalja pri UN-u u Ženevi stajali su ispred konferencijske dvorane s ukrajinskim zastavama i natpisima #standwithukraine.


- Htjeli smo poslati jasnu poruku da mi veleposlanici nećemo sjediti na Konferenciji o razoružanju ili Vijeću za ljudska prava slušajući laži i iskrivljavanje činjenica nekog zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova, rekao je Reutersu Simon Manley, britanski veleposlanik pri UN-u u Ženevi.


Želimo pokazati da smo ovdje uz Ukrajinu iz dana u dan te da podržavamo njihovu borbu za slobodu, dodao je.


Predsjednik Vladimir Putin objavio je prošli tjedan da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u Novom START-u te je u utorak potpisao zakon o tome.


Novi START koji su potpisali američki predsjednik Barack Obama i ruski kolega Dmitrij Medvedev 2010. ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje svaka potpisnica može rasporediti.


Rjabkov, koji je prethodno rekao da su dvije zemlje nastavile razgovarati o pitanjima oko sporazuma putem "zatvorenih kanala", rekao je u četvrtak da će Rusija nastaviti poštivati ograničenja strateškog ofenzivnog naoružanja utvrđena paktom.


Novi START, koji je trebao vrijediti do 2026., omogućavao je potpisnici da fizički provjeri nuklearni arsenal druge, iako su tenzije zbog rata u Ukrajini zaustavile inspekcije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!